OpenVPN versus WireGuard

Daniel Dupré
0

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe VPN-techniek WireGuard die jullie in het artikel in c’t 5/2019 op pagina 138 hebben besproken. Helaas werden er in het artikel geen concrete netwerksnelheden vermeld. Hebben jullie die misschien wel?

Ja, die hebben we inderdaad. We hebben WireGuard en OpenVPN vergeleken op een Zbox CI329 Nano mini-pc. Daar draaide OpenWrt 18.06.2 op als routerbesturingssysteem (zie c’t 5/2019, pagina 100). We hadden OpenWrt met PPPoE op de WAN-poort geconfigureerd en het werkte als eindpunt voor beide VPN’s. Op een notebook met Windows 10 als client hebben we iperf3 gestart. Het notebook had een Gigabit-ethernetverbinding met de LAN-poort van de OpenWrt-router. Als server diende een systeem met een Xeon E3-1240 met Ubuntu 18.04 LTS, waar iperf3-server op draaide en ook weer met PPPoE erop.

Met die set-up haalde de Zbox met OpenVPN (versie 2.4.4) een snelheid van 218 Mbit/s bij 6 parallelle TCP-datastromen. WireGuard (0.0.20190123) haalde een snelheid van 877 Mbit/s. Twee van de vier cpu-cores van de Zbox werden daarbij volledig belast. Met IPoE als WAN-protocol (DHCP in OpenWrt) haalde WireGuard zelfs nog iets meer, namelijk 901 Mbit/s. De snelheid is het gemiddelde van de down- en upstream over een duur van 30 seconden. Beide VPN-systemen toonden maar zeer kleine snelheidsverschillen in beide richtingen.

Een andere opstelling bevestigt het beeld dat WireGuard sneller is dan OpenVPN overigens niet: een iPhone 5S haalde met 4G een downloadsnelheid van 63 Mbit/s, via een OpenVPN met PiVPN op een Raspberry Pi in het thuisnetwerk zakte dat naar 38 Mbit/s en met een WireGuard-VPN op dezelfde Pi bleven er maar 29 Mbit/s van over. De hardware die gebruikt wordt is dan ook van belang: omdat het WireGuard-protocol zuiniger (en daardoor sneller) is, moet de hardware dat wel aankunnen.

 

Meer handige tips vind je in c't 03/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er