Openmediavault 4 installeren op NAS

Marco den Teuling
0

Ik heb de handleiding uit c’t 11/2017 gevolgd en geprobeerd de nieuwe versie 4 van Openmediavault op de x86-NAS Terramaster F2-220 te installeren. Nadat ik het apparaat met een ssd erin opstartte, verscheen de NAS echter niet in het lokale netwerk. Hoe los ik dat op?

Openmediavault NAS Terramaster F-220 installeren OMV4 image netwerk enpos

Het installeren van Openmediavault 4 lukt met de volgende stappen: maak de usb-ssd met het OMV4-image, zoals beschreven in c’t 11/2017. Voordat je de schijf in de NAS inbouwt, moet je op de rootpartitie van de ssd het bestand /etc/network/interfaces bewerken en daar twee keer enp0s3 (of iets vergelijkbaars) in vervangen door enp2s0 om ervoor te zorgen dat de NAS bereikbaar is in het netwerk. Je hoeft daar niet eens eerst uit de OMV4/Debian-installer voor te gaan: klik op ‘vorige’ nadat de installer meldt dat hij klaar is.

Selecteer vervolgens de optie om een shell uit te voeren en voer het commando nano /target/etc/network/interfaces uit. Nadat je de naam van de interface wijzigt en deze met Ctrl+X opslaat, moet je nog een paar seconden wachten voordat je de virtuele machine uitschakelt. Herhaal deze wijziging later in de OMV-browserconfiguratie door een nieuwe interface aan te maken en de oude te verwijderen.

Monteer de ssd dan in de F2-220 en boot het apparaat zonder gegevensschijven. Log via ssh als root in, laat update-grub draaien en schakel de NAS daarna uit via shutdown -h now. Dan kun je de gegevensschijven erin zetten, de NAS starten en via de browser dan de basisconfiguratie, eventuele updates en de RAID-installatie uitvoeren.

Meer over NAS-gebruik en tests in c't mei/2018

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er