Openmediavault 4 installeren op NAS

Marco den Teuling
0

Ik heb de handleiding uit c’t 11/2017 gevolgd en geprobeerd de nieuwe versie 4 van Openmediavault op de x86-NAS Terramaster F2-220 te installeren. Nadat ik het apparaat met een ssd erin opstartte, verscheen de NAS echter niet in het lokale netwerk. Hoe los ik dat op?

Openmediavault NAS Terramaster F-220 installeren OMV4 image netwerk enpos

Het installeren van Openmediavault 4 lukt met de volgende stappen: maak de usb-ssd met het OMV4-image, zoals beschreven in c’t 11/2017. Voordat je de schijf in de NAS inbouwt, moet je op de rootpartitie van de ssd het bestand /etc/network/interfaces bewerken en daar twee keer enp0s3 (of iets vergelijkbaars) in vervangen door enp2s0 om ervoor te zorgen dat de NAS bereikbaar is in het netwerk. Je hoeft daar niet eens eerst uit de OMV4/Debian-installer voor te gaan: klik op ‘vorige’ nadat de installer meldt dat hij klaar is.

Selecteer vervolgens de optie om een shell uit te voeren en voer het commando nano /target/etc/network/interfaces uit. Nadat je de naam van de interface wijzigt en deze met Ctrl+X opslaat, moet je nog een paar seconden wachten voordat je de virtuele machine uitschakelt. Herhaal deze wijziging later in de OMV-browserconfiguratie door een nieuwe interface aan te maken en de oude te verwijderen.

Monteer de ssd dan in de F2-220 en boot het apparaat zonder gegevensschijven. Log via ssh als root in, laat update-grub draaien en schakel de NAS daarna uit via shutdown -h now. Dan kun je de gegevensschijven erin zetten, de NAS starten en via de browser dan de basisconfiguratie, eventuele updates en de RAID-installatie uitvoeren.

Meer over NAS-gebruik en tests in c't mei/2018

Meer over

NAS

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Mails niet meer automatisch markeren als gelezen? Zo doe je het!

Wil je mails niet meer automatisch markeren als gelezen in Outlook? Dat kan handig zijn voor het overzicht en bereik je door een standaardinstelling a...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er