OneDrive verwijderen in Windows 10

Marco den Teuling
0

Ik wil bij Windows 10 de cloudopslag-app OneDrive van Microsoft niet gebruiken en ook niet meer zien in de Verkenner. Hoe kom ik er vanaf?

In de huidige versie kun je OneDrive net als andere programma’s via ‘Apps en onderdelen’ bij de Windows-instellingen of via ‘Programma’s en onderdelen’in het klassieke Configuratiescherm verwijderen. Als het bijbehorende item ontbreekt, kun je het deïnstalleren ook handmatig in werking zetten. Klik met de rechtermuisknop op de startknop linksonder en kies ‘Opdrachtprompt (Administrator)’ of ‘Windows PowerShell(Admin)’. Bij een 32-bit systeem verwijder je de OneDrive-client met het commando

C:\Windows\System32\OneDriveSetup.—exe -uninstall

Als je een 64-bit systeem hebt, is het commando:

C:\Windows\SysWOW64\OneDriveSetup.—exe -uninstall

Wil je OneDrive op de pc laten staan om het later niet opnieuw te moeten installeren,dan kun je ook instellen dat het niet tegelijk met Windows gestart moet worden.Klik in dat geval met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram in het systeemvak van de taakbalk en kies ‘Instellingen’. Ga naar het tabblad ‘Instellingen’en verwijder het vinkje voor ‘OneDrive automatisch starten wanneer ik me aanmeld bij Windows’ en klik op OK.

Dan staat er nog een OneDrive-koppeling in het navigatiegedeelte van de Verkenner.Die kun je met een aanpassing in het register verwijderen. Open de Registereditor door op de Windows-knop te drukken en ‘regedit.exe’ in te typen en op Enter te drukken. Daarna volg je deze twee stappen om de juiste vermelding aan te passen, ongeacht of dit de persoonlijke of Business-variant is:

1. Ga naar de sleutel

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace\

en vouw die uit. Bij een van de subsleutels zie je bij de waarden in het rechter venster ‘OneDrive’, ‘OneDrive for Business’ of een aangepaste naam voor OneDrive staan. De naam van deze subsleutel, bijvoorbeeld {04271989-C4D2-0A5E-7DC5-C656E07FFCDB} moet je gebruiken bij de volgende stap.

Windows 10 OneDrive verwijderen Verkenner map koppeling

Bepaal via het register eerst naar welke sleutel (hier grijs gemarkeerd) je bij stap 2 moet zoeken.

2. Ga naar de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{04271989-C4D2-0A5E-7DC5-C656E07FFCDB} maar dan met op het einde de waarde je bij de vorige stap hebt gevonden. Dubbelklik op het REG_DWORD System.IsPinnedToNameSpaceTree dat daar in staat. Verander de waarde van 1 naar 0 en bevestig dat met OK. Bij een 64-bit systeem herhaal je dat bij de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT\WOW6432Node\CLSID\{waarde_uit_stap1} zodat de OneDrive-koppeling ook verdwijnt uit de vensters voor het openen en opslaan bij alle 64-bit programma’s.

Windows 10 OneDrive verwijderen uitschakelen Verkenner navigatie bestandsvenster map koppeling

Meer tips, workshops en reviews in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er