Nekbeugelmicrofoon via usb

Daniel Dupré
0

Ik wil een nekbeugelmicrofoon gebruiken om tijdens videoconferenties niet aan een vaste zithouding gebonden te zijn. Bij veel van deze microfoons begrijp ik echter niet hoe ik ze op de pc moet aansluiten – wat heb ik nodig?

Veel nekbeugelmicrofoons, ook wel headset- of hoofdbandmicrofoons genoemd, zijn ontworpen om aan te sluiten op draagbare, compacte en op accu’s werkende radiozenders, zogenaamde bodypacks. Met een geschikte adapter kan een dergelijke nekbeugelmicrofoon echter ook worden gebruikt op goedkope usb-audio-interfaces met fantoomvoeding, zoals de 35 euro kostende Behringer U-Phoria UM2. Daar kun je de fantoomspanning inschakelen voor handheld en studio microfoons met (elektret) condensator technologie. De audio-interface maakt daarbij gebruik van zogenaamde ‘parallel powering’, die echter minder levert dan de 12 volt van de gestandaardiseerde versie T12.

De Behringer U-Phoria UM2 is een betaalbare audio-interface met 48V- fantoomspanning.

Lagere fantoomspanning

De sierlijke nek- en oorbeugelmicrofoons vereisen echter veel lagere fantoomspanningen. Ze hebben ook dunnere kabels en kleinere stekkers dan de nogal lompe exemplaren van het gebruikelijke XLR-formaat, de zogenaamde Neutrik-connectors. Nekbeugelmicrofoons hebben verschillende soorten aansluitingen, waarvan AKG Mini-XLR (3-pins), Sennheiser EW (3,5 mm jack met schroefbevestiging) en Shure TQG (Mini- XLR 4-pinnen) gebruikelijk zijn.

Afhankelijk van het type nekbeugelmicrofoon heb je daarom een geschikte XLR-adapter nodig met ingebouwde spanningsreductie. Sommige van deze adapters, die vanaf 15 tot meer dan 150 euro kosten, zijn relatief groot en zwaar. Daardoor kunnen ze makkelijk uit een XLR-bus vallen als er geen vergrendelingsmechanisme op zit. In dergelijke gevallen kan een korte XLR verlengkabel (mannetje-vrouwtje) uitkomst bieden.

XLR-fantoomadapter

Verschillende microfoonfabrikanten verkopen XLR-fantoomadapters, zoals de MPA VL van AKG, Sennheisers MZA 900P en de RPM 626 van Shure. Er zijn ook veel goedkopere versies van andere fabrikanten verkrijgbaar, zoals de Superlux PS418-S (AKG Mini-XLR), de t.bone CC 100 EW (EW) en de Beyerdynamic MAPVA (TQG 4-pin).

Laat je daarbij niet in verwarring brengen door spanningsspecificaties in de trend van ‘9 tot 52 volt’: dat is de gebruikelijke variatie voor 48 volt fantoomvoeding.

De Sennheiser MZA 900 P fantoomstroomadapter om voorgepolariseerde condensatormicrofoons met een 3,5 jack-plug op een XLR-microfooningang aan te sluiten.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer handige tips vind je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

Chat GPT werkt niet? Dit zijn de opties als Chat GPT niet bereikbaar is

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er