Lettertype wijzigen Windows 10 systeem

Marco den Teuling
3

Ik vind bij de instellingen van Windows 10 geen mogelijkheid om het lettertype te wijzigen van de interface, dus de menu’s, de lijsten in Verkenner, et cetera. Waar heeft Microsoft die optie verstopt voor het lettertype wijzigen van Windows 10 zelf?

Windows 10 biedt geen optie om het systeem­font te veranderen. Dat krijg je alleen maar voor elkaar door het register te hacken. Voor de zekerheid kun je het beste ook eerst een herstelpunt maken en zorgen dat je dit kunt terugzetten.

Windows lettertype wijzigen systeem lettertype font Segoe veranderen

De lettertypenaam voor deze ‘hack’ kies je uit de lijst namen bij ‘Persoonlijke instellingen / Lettertypen’.

Het concept achter de hack is om het systeem simpelweg te laten denken dat het lettertype ­Segoe UI, dat standaard in de Windows-interface gebruikt wordt, niet op het systeem geïnstalleerd is en het systeem vervolgens te instrueren een ander ­lettertype te gebruiken. Dat eerste krijg je dan voor elkaar door bij de registersleutel  HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts de meeste items waarvan de naam met ‘Segoe UI’ begint een lege tekenreeks toe te wijzen.

Je moet daarbij wel de waarden Segoe UI Emoji (TrueType), Segoe UI Historic (TrueType) en Segoe UI Symbol (TrueType) laten zoals ze zijn. Vervolgens maak je in HKEY_LOCAL_MACHINE\Soft­ware\­Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\­Font­Substitutes een nieuwe tekenreeks aan die je Segoe UI noemt. Als waarde daarvoor voeg je de naam van het lettertype toe dat Windows voortaan standaard moet gebruiken. Daarbij gaat het niet om de naam van het fontbestand, maar om de lettertypenaam zoals je die bijvoorbeeld bij de instellingen op de lijst bij ‘Persoonlijke instellingen / Lettertypen’ genoemd ziet staan.

Om de wijzigingen achteraf nog terug te kunnen draaien, kun je het beste de sleutel Fonts, en liefst ook FontSubstitutes, in een REG-bestand opslaan. Na alle wijzigingen moet je Windows opnieuw opstarten, waarmee het systeem de fontinstellingen opnieuw inleest.

Lees tips en uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 07/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

3 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Roberto
Lezer
Roberto

Duidelijk verhaal. Dank.
Maar hoe pas je de grootte van het lettertype aan. Ik doel dan voornamelijk op het formaat van het lettertype als wordt gebruikt in de tooltips.