Laptop maakt herrie

Marco den Teuling
0

Ik gebruik al acht jaar dezelfde laptop, en al die tijd heeft hij zonder problemen gedraaid. De laatste tijd maakt het apparaat echter steeds meer herrie doordat de ventilator steeds aanslaat. Bovendien is hij bijzonder traag geworden en crasht hij soms. Kan ik iets doen om mijn laptop weer beter te laten draaien?

De ventilator kan door verschillende oorzaken gaan draaien. Een veelvoorkomend probleem is dat er zich na verloop van tijd stof verzamelt in de ventilator en de koelribben. De processor wordt dan zo heet dat het systeem de ventilatorsnelheid verhoogt om dat te compenseren. Afhankelijk van het apparaat, reduceert het systeem de prestaties van de cpu als de temperatuur te hoog wordt. In extreme gevallen schakelt de cpu zichzelf zelfs uit ter zelfbescherming.

laptop maakt herrie schoonmaken

Een laptop maakt herrie als er bijvoorbeeld veel stof zich heeft opgehoopt bij de ventilator en koelribben.

Wat je zeker niet moet doen, is het stof proberen te verwijderen door zomaar perslucht of de stofzuiger op de ventilator te houden – daarmee kun je de hardware flink beschadigen! Door de luchtstroom gaat de ventilator draaien en verandert hij in een generator. De opgewekte spanning kan het moederbord onherstelbaar beschadigen. Om hem schoon te maken, kun je beter de laptop openen. Hoe ingewikkeld dat wel of niet is en hoeveel handigheid dat vereist, verschilt daarbij per model.

Ongeacht in hoeverre je het apparaat uit elkaar schroeft, als je toch met perslucht of de stofzuiger aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de ventilator blokkeert. Dat kun je bijvoorbeeld met een tandenstoker doen.

Het is ook mogelijk dat de al wat oudere processor overweldigd is door de vereisten van actuele apps of video-formaten. Upgraden is bij laptops nauwelijks mogelijk en ook niet zinvol. In dat geval kun je niet om een nieuwe aankoop heen. Voor een nieuwe laptop kopen kun je ons koopadvies voor laptops doornemen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Uitgebreide achtergrondinformatie en reviews lees je gemak in c't jul-aug/2020

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten

Als ik de computer inschakel en later weer wil afsluiten, waarschuwt Windows dat de pc nog door een andere gebruiker wordt gebruikt. Hoe kan dat en ho...

Apple Arcade met Xbox controller of PS4 controller

Is het ook mogelijk om een controller van een Playstation 4 of Xbox One S te gebruiken met Apple Arcade? Zo'n gamepad van een console lijkt me daarmee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er