Laptop maakt herrie

Marco den Teuling
0

Ik gebruik al acht jaar dezelfde laptop, en al die tijd heeft hij zonder problemen gedraaid. De laatste tijd maakt het apparaat echter steeds meer herrie doordat de ventilator steeds aanslaat. Bovendien is hij bijzonder traag geworden en crasht hij soms. Kan ik iets doen om mijn laptop weer beter te laten draaien?

De ventilator kan door verschillende oorzaken gaan draaien. Een veelvoorkomend probleem is dat er zich na verloop van tijd stof verzamelt in de ventilator en de koelribben. De processor wordt dan zo heet dat het systeem de ventilatorsnelheid verhoogt om dat te compenseren. Afhankelijk van het apparaat, reduceert het systeem de prestaties van de cpu als de temperatuur te hoog wordt. In extreme gevallen schakelt de cpu zichzelf zelfs uit ter zelfbescherming.

laptop maakt herrie schoonmaken

Een laptop maakt herrie als er bijvoorbeeld veel stof zich heeft opgehoopt bij de ventilator en koelribben.

Wat je zeker niet moet doen, is het stof proberen te verwijderen door zomaar perslucht of de stofzuiger op de ventilator te houden – daarmee kun je de hardware flink beschadigen! Door de luchtstroom gaat de ventilator draaien en verandert hij in een generator. De opgewekte spanning kan het moederbord onherstelbaar beschadigen. Om hem schoon te maken, kun je beter de laptop openen. Hoe ingewikkeld dat wel of niet is en hoeveel handigheid dat vereist, verschilt daarbij per model.

Ongeacht in hoeverre je het apparaat uit elkaar schroeft, als je toch met perslucht of de stofzuiger aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de ventilator blokkeert. Dat kun je bijvoorbeeld met een tandenstoker doen.

Het is ook mogelijk dat de al wat oudere processor overweldigd is door de vereisten van actuele apps of video-formaten. Upgraden is bij laptops nauwelijks mogelijk en ook niet zinvol. In dat geval kun je niet om een nieuwe aankoop heen. Voor een nieuwe laptop kopen kun je ons koopadvies voor laptops doornemen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinformatie en reviews lees je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er