Korte accuduur bij oudere laptop

Daniel Dupré
0

Mijn acht jaar oude Lenovo ThinkPad X220 met Core i7-cpu doet het nog steeds prima, maar sinds de update naar Windows 10 is de accuduur wel erg kort. De systeemprocessen belasten de processor continu met ongeveer 30 procent en dat wordt niet minder. Kan ik dat uitschakelen?

Een cpu-belasting van iets meer dan 25 procent met tegelijk een hoge kloksnelheid geeft aan dat een of ander lopend proces een kern in de dualcore-processor met hyperthreading volledig belast. Helaas geeft het Taakbeheer vaak niet precies aan tot welk programma of welke driver zo’n proces behoort. Als je dat verder wilt onderzoeken, kun je gebruik maken van Process Explorer, maar dat vergt wel enige inwerktijd.

De bont gekleurde procesboom van Process Explorer lijkt op het eerste oog verwarrend en de tool vereist enige inwerktijd. De omvang en weergave van de aangeboden informatie is echter te configureren.

Driverproblemen

Soms zijn het drivers die niet correct functioneren en dergelijke problemen veroorzaken, bijvoorbeeld voor wifi-adapters of kaartlezers. Als de laptopfabrikant geen Windows 10-driver voor het betreffende apparaat aanbiedt, kun je dat soms verhelpen met sommige drivers voor Windows 8/8.1. Als je niets kunt vinden, kun je proberen ‘verdachte’ apparaten te deactiveren via het Apparaatbeheer. Bij de ThinkPad X220 wordt de sd-kaartlezer (van leverancier Ricoh) genoemd als mogelijke stoorzender.

Virusscanner is stoorzender

Van tijd tot tijd lijken er problemen te zijn met extra virusscanners. Je kunt ze als test verwijderen en in plaats daarvan vertrouwen op Windows Defender.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't magazine okt/2021

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Vast IP-adres voor Raspberry Pi

Ik wil een Raspberry Pi inrichten als server, maar die krijgt dan een IP-adres toegewezen via DHCP. Is er een manier om de Pi een vast IP-adres te gev...

Internetverbinding uitschakelen in Windows 10 – offline werken

Wil je (even) de internetverbinding uitschakelen in Windows 10 om ongestoord te werken of gamen, zonder updates of andere storende invloeden? Dat doe ...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er