Kan ik elke usb oplader veilig gebruiken om mijn apparaat op te laden?

Marco den Teuling
0

Usb opladers zijn niet allemaal gelijk, er zijn allerlei standaarden en zelfs het voltage kan soms afwijken. Je kunt niet zomaar elke usb oplader veilig gebruiken. Dat maakt dit voorbeeld ook duidelijk.

Een lezer stuurde ons het onderstaande voorbeeld dat voorzien is van twee USB-A-aansluitingen die, tegen de verwachting in, niet de gebruikelijke spanning van 5 volt leveren, maar maar liefst 12 volt. Bij de apparaten die zijn ontworpen voor 5 volt zal dit defecten gaan veroorzaken. Als je daar een apparaat met een lithium-ion-accu mee zou opladen die daar niet voldoende tegen beschermd is, bestaat er zelfs gevaar voor oververhitting en ontploffing.

usb oplader veilig gebruiken

Deze usb oplader kun je niet veilig gebruiken, ook al lijkt het een gewone lader met USB-A-aansluitingen. Hij levert daarop 12 volt in plaats van 5 volt.

Usb oplader veilig gebruiken

Oplettendheid is geboden bij het gebruik van voedingen met usb-poorten: kijk voor de zekerheid altijd goed op het typeplaatje voordat je een onbekende voeding gebruikt. Daarmee vermijd je beschadiging als je een voeding zoals hierboven tegenkomt met een te hoog voltage.

Sommige usb-voedingen met snellaadfunctie kunnen ook apparaten beschadigen, namelijk in het geval dat de uitgangsbussen gewoon parallel zijn geschakeld. De specificaties USB-C Power Delivery ­(USB-PD) en Qualcomm Quick Charge (QC) specificeren laadspanningen tot 20 volt. Hogere spanningen dan 5 volt worden daarbij via een veilig proces tussen de voeding en het aangesloten (mobiele) apparaat onderling overeengekomen. Dat biedt echter geen bescherming voor parallel geschakelde apparaten die maximaal 5 volt kunnen hebben.

Usb-voedingen met meerdere uitgangen en snellaadfuncties vereisen daarvoor intern meerdere afzonderlijk geregelde spanningsrails. Daarom is de snellaadpoort van sommige voedingen ook in een speciale kleur gemarkeerd. Hoe de voeding intern is opgebouwd, blijft zonder een gegevensblad echter onduidelijk.

Usb oplader doormeten

Je moet opletten met goedkope merk­loze laders. Je kunt usb-meetapparatuur die overweg kan met de hogere USB PD- of QC-spanningsniveaus gebruiken om de uitgangen van usb-voedingen te controleren.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips voor usb-apparatuur!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide informatie en reviews op je gemak in c't 08-09/2024

Meer over

HardwareUSB

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er