Usb opladers zijn niet allemaal gelijk, er zijn allerlei standaarden en zelfs het voltage kan soms afwijken. Je kunt niet zomaar elke usb oplader veilig gebruiken. Dat maakt dit voorbeeld ook duidelijk.
Een lezer stuurde ons het onderstaande voorbeeld dat voorzien is van twee USB-A-aansluitingen die, tegen de verwachting in, niet de gebruikelijke spanning van 5 volt leveren, maar maar liefst 12 volt. Bij de apparaten die zijn ontworpen voor 5 volt zal dit defecten gaan veroorzaken. Als je daar een apparaat met een lithium-ion-accu mee zou opladen die daar niet voldoende tegen beschermd is, bestaat er zelfs gevaar voor oververhitting en ontploffing.
Usb oplader veilig gebruiken
Oplettendheid is geboden bij het gebruik van voedingen met usb-poorten: kijk voor de zekerheid altijd goed op het typeplaatje voordat je een onbekende voeding gebruikt. Daarmee vermijd je beschadiging als je een voeding zoals hierboven tegenkomt met een te hoog voltage.
Sommige usb-voedingen met snellaadfunctie kunnen ook apparaten beschadigen, namelijk in het geval dat de uitgangsbussen gewoon parallel zijn geschakeld. De specificaties USB-C Power Delivery (USB-PD) en Qualcomm Quick Charge (QC) specificeren laadspanningen tot 20 volt. Hogere spanningen dan 5 volt worden daarbij via een veilig proces tussen de voeding en het aangesloten (mobiele) apparaat onderling overeengekomen. Dat biedt echter geen bescherming voor parallel geschakelde apparaten die maximaal 5 volt kunnen hebben.
Usb-voedingen met meerdere uitgangen en snellaadfuncties vereisen daarvoor intern meerdere afzonderlijk geregelde spanningsrails. Daarom is de snellaadpoort van sommige voedingen ook in een speciale kleur gemarkeerd. Hoe de voeding intern is opgebouwd, blijft zonder een gegevensblad echter onduidelijk.
Usb oplader doormeten
Je moet opletten met goedkope merkloze laders. Je kunt usb-meetapparatuur die overweg kan met de hogere USB PD- of QC-spanningsniveaus gebruiken om de uitgangen van usb-voedingen te controleren.