Kan ik een ssd als archief gebruiken?

Marco den Teuling
0

vraagtekenIn c’t staat dat solid-state disks (ssd’s) hoofdzakelijk door schrijfacties verslijten. Als ik er nu uitsluitend data op zet en deze nooit overschrijf of verwijder, dan zouden ssd’s toch vrijwel eeuwig houdbaar moeten zijn? En daarom zouden ze toch ook erg geschikt moeten zijn als opslagmedium voor digitale archieven? Kan ik een ssd als archief gebruiken?

 

 

uitroepteken

In principe heb je gelijk, dat de cellen het op deze manier erg lang uithouden. Maar er speelt bij flash-geheugen nog een ander effect dat je in de gaten moet houden. Na bepaalde tijd zonder stroom verliezen de geheugencellen hun inhoud. Bij een normale kamertemperatuur moeten consumenten-ssd’s volgens de JEDEC-specificatie hun data minstens een jaar zonder opfrissen vasthouden. In elk geval na die termijn moet je de ssd weer aan een pc aansluiten.

Bij opslagtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius wordt de zogenaamde retentietijd gereduceerd tot enkele weken. Daarom zijn ssd’s niet geschikt als opslagmedium voor archieven. Een ssd als archief gebruiken is dus zeker geen goed idee.

Het is trouwens wel zo dat ssd’s bij normaal gebruik (aangesloten op een pc) veel langer mee gaan dan vaak wordt gedacht. We hebben de levensduur van ssd’s in de praktijk getest en dat leverde verrassende resultaten op. Ook de endurance (hoeveelheid te schrijven gegevens) is ruim voldoende, bijvoorbeeld in deze test van ssd’s.

Meer over

SSD

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Dit is hoe warm jouw gpu nou mag worden

Wat is de maximale temperatuur die een videokaart mag bereiken en wat moet je doen als deze te warm wordt? Dit zijn veelgestelde vragen voor gebruiker...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er