Intel XTU – download, gebruik & probleem met Windows 11 oplossen

Marco den Teuling
0

Gebruik je Intel XTU of wil je ermee aan de slag om je processor te overklokken voor een sneller systeem? Lees meer over de tool en hoe je zorgt dat die ook in Windows 11 werkt.

Met de Intel Extrem Tuning Utility – oftewel XTU – kun je je Core i-processor een duwtje in de rug geven en overklokken. De tool is gratis te downloaden bij Intel:

De tool is geschikt voor moderne Intel Core-i processors van de 12e generatie, zoals de Core-i9 12900K, maar ook voor oudere cpu’s zoals de Core i5-7640X. Intel houdt een lijst bij van door XTU ondersteunde processors.

Overklokken kan bij Intel Core-i processors normaliter alleen bij modellen met een K of X in de modelnaam.

Intel XTU Extreme Tuning Utility

Intel XTU start niet onder Windows 11

Als je de Intel-tool XTU probeert te starten in Windows 11, kan het voorkomen dat de tool niet goed start en stopt met een nietszeggende foutmelding. Die crash van Intel XTU ligt aan een specifieke optie in Windows 11, die je zelf kunt uitschakelen.

XTU probleem met Windows 11 verhelpen

Intels eXtreme Tuning Utility houdt niet van een deel van de kernisolatie onder Windows 11 – om specifiek te zijn: de geheugenintegriteit. Op onze testcomputers startte XTU zonder problemen zodra die was uitgeschakeld.

Je kunt de geheugenintegriteit als volgt uitschakelen en het probleem verhelpen:

  1. Voer ‘kern’ in als zoekterm in het Windows 11-startmenu.
  2. Klik op het item met kernisolatie dat dan als resultaat verschijnt.
  3. Schakel in het venster dat opent de optie Geheugen­integriteit uit, zodat het programma XTU kan starten.

Nadat je de optie hebt uitgeschakeld, moet je het systeem herstarten.

Waarschuwing: door geheugenintegriteit uit te schakelen, deactiveer je een deel van de beveiligingsfuncties van Windows 11.

Als uitschakelen van geheugenintegriteit niet genoeg is om XTU te laten werken, kan het ook nog nodig zijn Hyper-V te deactiveren.

Nadat je klaar bent met XTU gebruiken

Met Intel XTU kun je naar hartenlust je processor overklokken. Bedenk wel dat overklokken ook met deze tool niet zonder risico’s is.

Als je klaar bent met je overklok-experimenten, kun je overwegen om gevonden goede overklok-instellingen in de BIOS-instellingen van het moederbord toe te passen. Dan kun je in Windows 11 het bewaken van de geheugenintegriteit tenminste weer inschakelen voor een betere beveiliging.

Ook interessant:

Heb je een AMD-processor of wil je zien hoe die overklokt met AMD’s Ryzen Master tool?

 

Lees meer over alles uit je processor en hardware halen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er