Intel processor typenummer of naam opzoeken

Marco den Teuling
0

In c’t worden vaak de codenamen voor Intel-processors gebruikt zoals Haswell, Skylake en Coffee Lake. Is daar een online overzicht van te vinden? Hoe zit het met het ontcijferen van het typenummers voor een Intel processor? Soms worden laptops of pc’s aangeboden met bijna hetzelfde type processor, met alleen een letter verschil, waar kan ik de verschillen checken?

Intel houdt op de site ark.intel.com een bijna voortdurend up-to-date overzicht bij van hun actuele producten, compleet met specificaties. Daar staan ook de codenamen bij voor de verschillende typen Intel processor, chipsets, netwerkadapters en andere Intel-producten. Je kunt alle producten laten weergeven met dezelfde codenaam, bijvoorbeeld alle modellen Kaby-Lake-processors.

Intel processor codenaam type typenummer uitleg opzoeken Intel cpuOp een speciale pagina op de Intel-website wordt de logica achter de cpu-typenummers toegelicht. Daar verklaart Intel ook wat letters als Y, U, H en X in het typenummer betekenen. Sommige processors als de Pentium Silver en Atom x5 komen echter niet op het lijstje voor. In de lijst van processors en chipsets met codenamen kun je ook filteren op status (zoals ‘End Of Life’ voor cpu’s die niet meer gemaakt worden en geen updates meer ontvangen).

In c’t magazine 11/2021 vind je ons CPU-overzicht, met uitgebreide uitleg en benchmarks.

 


Ontvang gratis meer tips over processors en andere hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer tips voor processors en andere hardware lees je in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er