Hotline: USB 3.0 stoort bij combinatie van wifi en draadloze muis

Redactie
0

Bij het aansluiten van een USB 3.0-schijf op mijn Surface Book zakt de wifiverbinding (2,4 GHz) in. Volgens Microsoft treedt het probleem bij de 5GHz-band niet op. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Maar het kan ook anders. Daarvoor moeten we even naar de oorzaak. Intel heeft in 2012 al een whitepaper gepubliceerd waarin storingen van wifiverbindingen en draadloze invoerapparatuur zoals draadloze toetsenborden door USB 3.0-apparatuur beschreven worden. In de SuperSpeedmodus verstuurt USB 3.0 data met 5 gigatransfers per seconde. De basisfrequentie van die 5 gigatransfers is 2,5 GHz. Dat ligt zeer dicht in de buurt van de wifiband (2,400-2,483 GHz). Dat zorgt ervoor dat kabels, aansluitingen en apparaten standaard hoogfrequente signalen uitzenden.


Ontvang gratis informatie en tips over USB, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

USB 3.0 en afschermen tegen storing

Door de kabels goed af te schermen zouden die elektromagnetische golven geen andere apparaten mogen bereiken, maar soms gebeurt dat toch. Vaak is het al voldoende om het USB 3.0-apparaat iets anders te positioneren of om het apparaat met een andere kabel of via een hub op je computer aan te sluiten. Andersom kun je ook de usb-receiver van een draadloos toetsenbord of muis op een andere usb-poort aansluiten of met een korte kabel verlengen om de afstand tot het USB 3.0-apparaat te vergroten. Maar zoals Microsoft aangeeft, kun je de verbinding met de router of het accesspoint ook verbeteren door naar de 5GHz-band over te stappen.

USB 3.0

USB 3.0-apparaten en -kabels zenden een hoogfrequente straling uit. Die kan in bepaalde gevallen de draadloze communicatie op de 2,4GHz-band (ISM-band) storen.

Lees meer over hardwareproblemen en oplossingen in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er