Hotline: USB 3.0 stoort bij combinatie van wifi en draadloze muis

Redactie
0

vraagtekenBij het aansluiten van een USB 3.0-schijf op mijn Surface Book zakt de wifiverbinding (2,4 GHz) in. Volgens Microsoft treedt het probleem bij de 5GHz-band niet op. Klopt dat?

 

 

uitroeptekenJa, dat klopt. Maar het kan ook anders. Daarvoor moeten we even naar de oorzaak. Intel heeft in 2012 al een whitepaper gepubliceerd waarin storingen van wifiverbindingen en draadloze invoerapparatuur zoals draadloze toetsenborden door USB 3.0-apparatuur beschreven worden. In de SuperSpeedmodus verstuurt USB 3.0 data met 5 gigatransfers per seconde. De basisfrequentie van die 5 gigatransfers is 2,5 GHz. Dat ligt zeer dicht in de buurt van de wifiband (2,400-2,483 GHz). Dat zorgt ervoor dat kabels, aansluitingen en apparaten standaard hoogfrequente signalen uitzenden.

Afschermen

Door de kabels goed af te schermen zouden die elektromagnetische golven geen andere apparaten mogen bereiken, maar soms gebeurt dat toch. Vaak is het al voldoende om het USB 3.0-apparaat iets anders te positioneren of om het apparaat met een andere kabel of via een hub op je computer aan te sluiten. Andersom kun je ook de usb-receiver van een draadloos toetsenbord of muis op een andere usb-poort aansluiten of met een korte kabel verlengen om de afstand tot het USB 3.0-apparaat te vergroten. Maar zoals Microsoft aangeeft, kun je de verbinding met de router of het accesspoint ook verbeteren door naar de 5GHz-band over te stappen.

USB 3.0

USB 3.0-apparaten en -kabels zenden een hoogfrequente straling uit. Die kan in bepaalde gevallen de draadloze communicatie op de 2,4GHz-band (ISM-band) storen.

Deel dit artikel

Lees ook

Thinkpad schakelt zichzelf uit

Mijn gloednieuwe Lenovo ThinkPad X1-laptop schakelt zichzelf soms uit met een ‘low battery’-waarschuwing, terwijl die niet leeg is. Wat kan de oorzaak...

32-bit apps op een Mac vinden

Ik wil mijn Mac graag updaten naar macOS Catalina (10.15), maar ik weet niet zeker of mijn software daarna nog wel werkt, omdat de ondersteuning voor ...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er