Hoe kan ik stationsletters toewijzen aan lokale mappen?

Redactie
0

Ik gebruik software die verwacht dat ik een fysieke dvd-speler gebruik, maar die is in mijn nieuwe notebook niet aanwezig. Kan ik voor dvd-projecten ook stationsletters toewijzen aan lokale mappen, zodat de software die bestanden kan terugvinden? Met subst op de commandline kan ik alleen tijdelijk stationsletters aan lokale mappen toewijzen. Ik wil dat graag permanent doen.

Er zijn twee manieren waarop je stationsletters kunt toewijzen. Beide gebruiken standaard Windows-opties. Het simpelste is om de map als netwerkschijf te koppelen.

Onder Windows 10 open je daarvoor de Verkenner en kies je in het lint ‘Start’ het onderdeel ‘Nieuw / Snelle toegang / Als station toewijzen’. Selecteer in het venster eerst de gewenste stationsletter en ga via ‘Bladeren’ naar de gewenste map. Het pad verschijnt dan volgens het stramien ‘\computernaam mapvoorbeeld’. Een map D:DVD-projectenLuisterboeken’ wordt op die manier ‘\CTWIN10-64-DS47DVDprojecten Luisterboeken’. Zorg ervoor dat er een vinkje staat bij ‘Opnieuw verbinding maken bij aanmelden’ en klik op ‘Voltooien’.

De tweede manier om stationsletters toe te wijzen, is door een aanpassing toe doen in het Register. Dit komt overeen met wat het subst-commando doet. Hiervoor ga je in de linkerkolom naar HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSessionManagerDOS Devices en voeg je je toewijzing als nieuwe tekenreekswaarde (REG_SZ) in: ‘??station:mapvoorbeeld’ (zonder aanhalingstekens). Het voorbeeldpad zou dan luiden ‘??D:DVD-projecten Luisterboeken’. Na een reboot worden de mappen opnieuw toegewezen. Deze tweede manier heeft als voordeel dat alle programma’s de map als lokaal station herkennen. Sommige programma’s weigeren namelijk naar gedeelde netwerkschijven (shares) te schrijven. Zou je de map verplaatsen of verwijderen, dan zal Windows met veel processorgeweld proberen de toewijzing uit te voeren. Het gevolg is dat het systeem erg traag wordt.

hotline_netwerkmap

Via de Windows-functie ‘Netwerkverbinding maken’ kun je stationsletters ook aan lokale mappen toewijzen.

Deel dit artikel

Lees ook

Snelle harde schijf voor NAS, met veel opslag

Zoek je grotere schijven voor in je NAS? Toshiba's NAS-schijf N300 heeft een capaciteit van 8 terabyte en kan per jaar 180 TB wegschrijven.  Toshib...

Tool voor schijfopruiming getest

Het gratis programma Bleachbit verwijdert tijdelijke bestanden, wist de browsercache en meer. We testen deze tool voor schijfopruiming.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er