Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  PowerToys is een verzameling gratis hulpprogramma’s voor Windows die erg handig kunnen zijn. In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken.

  Tien handige Windows Powertoys tools die je moet kennen

  Wat kun je met Windows PowerToys?

  Ongeacht hoeveel functies Microsoft in zijn besturingssysteem stopt, gebruikers blijven altijd op zoek gaan naar een snellere, betere of andere manieren om dingen te doen. Daarom heeft Microsoft de PowerToys voor Windows ontwikkeld.

  Dit opensource project biedt een verzameling verschillende tools waarmee je diverse taken in Windows kunt uitvoeren. Zo kun je vensters beheren, bestanden in bulk hernoemen, de inhoud van bestanden in een preview bekijken en nog veel meer.

  We laten je hier de meest nuttige tools van Microsoft PowerToys zien en leggen uit hoe je ze kunt downloaden.


  Meer van dit soort handige software tips voor Windows?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Installatie van Windows PowerToys

  Microsoft bood vroeger alle PowerToys aan als aparte uitvoerbare bestanden die gebruikers gratis konden downloaden via een aparte website van Microsoft.

  Voor Windows 10 en Windows 11 kiest Microsoft nu een andere aanpak: ze bundelen alle PowerToys in een gratis te downloaden programma dat je zelf kunt configureren.

  Het programma is te downloaden in de Microsoft Store of op GitHub.

  Starten met het gebruiken van Windows PowerToys

  Je kunt de Microsoft PowerToys direct starten na de installatie. Aan de linkerkant zie je een lijst met alle beschikbare tools. Als je een tool selecteert, verschijnt er in het rechterdeel van het venster een korte beschrijving en uitleg over het gebruik. Daarnaast vind je hier ook de instellingen van de PowerToys.

  Overzicht van tien handige Windows PowerToys-tools

  Meer dan 20 Microsoft PowerToys maken je werk met Windows nu gemakkelijker. Hieronder bespreken we tien tools die wij in ieder geval superhandig vinden.

  Muishulpprogramma's

  Wanneer je met meerdere beeldschermen werkt, kan de muiscursor soms tussen de monitoren verdwijnen. Gelukkig maakt PowerToys het eenvoudig om de positie van de cursor weer zichtbaar te maken. Als je de cursor de volgende keer niet kunt vinden, druk je gewoon twee keer op de linker Ctrl-toets. Het scherm wordt tijdelijk verduisterd en er verschijnt een cirkel om je cursor, zodat je deze gemakkelijk kunt terugvinden.

  Ook heb je andere interessante mogelijkheden zoals Muismarkering, Kruisdraden van muisaanwijzer en Muissprong tot je beschikking. Wat wil je nog meer?

  Always on Top

  Je hebt een Word-document gemaakt om informatie uit meerdere bestanden of applicaties te verzamelen. Terwijl je bezig bent, kan Word achter andere vensters verdwijnen. Om dit te voorkomen, gebruik je de PowerToy “Always on Top”. Zo zorg je ervoor dat het geselecteerde venster altijd “bovenop” alle andere applicaties blijft staan, zelfs als je per ongeluk op minimaliseren klikt.

  Om de functie in of uit te schakelen, selecteer je het venster en druk je op [Windows] + [Ctrl] + [T]. Het geselecteerde venster krijgt dan een gekleurde rand, zodat je kunt zien dat “always on top” is aangezet.


  Meer van dit soort tips & tricks voor Windows?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Kleurenkiezer

  Hoe vaak heb je een kleur die op je scherm wordt weergegeven willen gebruiken in je ontwerpen? In plaats van deze kleur nauwkeurig na te maken, kun je de Color Picker van PowerToys gebruiken om elke kleur te identificeren, ongeacht of deze in RGB- of HEX-code is.

  Je activeert de Color Picker standaard met de sneltoets [Windows] + [Shift] + [C]. Beweeg je muiscursor over de gewenste kleur. Je ziet een voorbeeld van de kleurcode en met een klik krijg je een venster te zien waarin je verdere kleurcodes kunt bekijken en direct kunt kopiëren.

  Zodra de Color Picker de kleur heeft geïdentificeerd, slaat hij de informatie op in je Windows-klembord. In de instellingen van PowerToys kun je dit hulpmiddel verder configureren en bijvoorbeeld kiezen welke kleurformaten je wilt zien.

  Image Resizer

  Image Resizer is een add-on voor Verkenner die je leven een stuk eenvoudiger maakt. Zoals de naam al zegt, kun je hiermee de grootte van meerdere afbeeldingen tegelijk wijzigen. Selecteer de afbeeldingen, klik met de rechtermuisknop om het contextmenu te openen, en kies “Formaat wijzigen met Image Resizer”.

  In het pop-upvenster kies je een van de beschikbare instellingen of maak je een nieuwe aan. Klik vervolgens op “Toepassen” om de afbeeldingen in de nieuwe grootte op te slaan.

  FancyZones

  Met FancyZones verplaats en klik je vensters op je scherm naar aangepaste indelingen. Hierdoor overlappen vensters niet, wat je workflow verbetert. Vind je geen geschikte indeling, dan kun je je vensters volledig naar eigen wens ordenen.

  Druk op de toetscombinatie [Windows] + [Shift] + [`] om een nieuwe indeling te maken. Je kunt extra zones toevoegen, hun grootte wijzigen of de afstand tussen hen vergroten, zodat je scherm overzichtelijk blijft. Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je een venster verplaatst om het slechts aan één zone toe te voegen. Zo zie je de verschillende zones en kun je het venster daar neerzetten.

  Awake

  Er zijn situaties waarin je je computer wakker moet houden, ook al gebruik je hem niet actief. Misschien download je een groot bestand of installeer je een spel. Afhankelijk van de energie-instellingen kan je computer in slaapstand gaan, wat de voortgang van deze taken onderbreekt.

  In plaats van de energie- en slaapstandinstellingen te wijzigen, kun je nu “Awake” gebruiken. Met Awake stel je in dat je computer onbeperkt of voor een bepaalde tijd goed wakker blijft. Je kunt zelfs instellen dat de monitor aan blijft. Activeer deze optie in de instellingen van PowerToys en stel vervolgens de gewenste instellingen in.


  Meer van dit soort tips & tricks voor Windows?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Shortcut Guide

  Windows biedt veel sneltoetsen die je productiviteit verhogen, maar het kan lastig zijn om ze allemaal te onthouden. In plaats van elke sneltoets steeds opnieuw te googelen, kun je je geheugen opfrissen met Microsoft PowerToys. Je hoeft slechts één sneltoets te onthouden: [Windows] + [Shift] + [/] opent de handige overzichtsfunctie.

  Text Extractor

  De tool “Text Extractor” gebruikt optische tekenherkenning (OCR) om tekst van je scherm te extraheren en te kopiëren. Zelfs als de tekst deel uitmaakt van een afbeelding of een PDF zonder selecteerbare tekst, kun je met Text Extractor de tekst kopiëren en ergens anders plakken.

  Open Text Extractor door de toetscombinatie [Windows] + [Shift] + [T] in te drukken. Markeer met de muis het gebied op je scherm met de te kopiëren tekst. Laat de linkermuisknop los en de tekst wordt naar het klembord gekopieerd. Je kunt de tekst vervolgens in een tekstverwerkingsprogramma plakken. Controleer de tekst wel nog goed, omdat de OCR mogelijk niet perfect is.

  Schermliniaal

  Met het schermliniaal meet je elementen op je scherm in pixels. Druk op [Windows] + [Shift] + [M] om de schermliniaal-werkbalk bovenaan je scherm te openen. Selecteer het vierkante veld “Begrenzingen” en teken een kader op je scherm. Gebruik de andere knoppen om de horizontale of verticale afstand tussen verschillende elementen te meten.

  Quick Accent

  Met “Quick Accent” maak je eenvoudig geaccentueerde tekens, wat vooral handig kan zijn bij het schrijven in andere talen. Houd de gewenste letter die je wilt accentueren ingedrukt op je toetsenbord en druk tegelijkertijd op de spatiebalk.

  Bovenaan het scherm verschijnt een balk met verschillende symbolen. Terwijl je de letter op je toetsenbord ingedrukt houdt, blader je door de balk met de spatiebalk. Wanneer je de juiste keuze hebt gemaakt, laat je de letter op je toetsenbord los.

  Tot slot

  Met Microsoft PowerToys kun je jouw Windows-ervaring aanzienlijk verbeteren met handige, eenvoudig te gebruiken tools. Als je deze krachtige hulpprogramma’s installeert en verkent, verhoog je jouw productiviteit en voer je dagelijkse taken efficiënter uit.


  Meer van dit soort tips & tricks voor Windows?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

  Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

  Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

  Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er