Gevaarlijke sms ontvangen (Android trojan) – kan dat kwaad?

Marco den Teuling
0

Ik schrok een beetje toen ik berichten las over gevaarlijke sms trojans. De afgelopen twee weken heb ik al drie of vier van dergelijke sms’jes met links (‘Uw pakket ligt klaar om te worden afgehaald’) ontvangen. Hoe weet ik of mijn telefoon besmet is en hoe kan ik mezelf beschermen? En kan mijn smartphone mijn pc infecteren als ik hem via usb verbind?

In principe kan je telefoon alleen worden geïnfecteerd als je een van de links in de sms hebt gevolgd en actief een app hebt gedownload van de nepwebsites met logo’s van FedEx, DHL of vergelijkbare bedrijven. Bovendien zou je die app met verdere klikken toegangsrechten tot je toestel moeten hebben gegeven.

gevaarlijke sms ontvangen - Android trojan - kan dat kwaad

Gevaarlijke sms – gevolgen

Dat betekent dat als je gewoon een sms hebt ontvangen en, in het slechtste geval, een van de websites hebt bezocht zonder de app van daaruit te installeren, of er anderszins rond te klikken, je waarschijnlijk niets overkomen is. Het beste is om de sms te verwijderen.

Dat geldt ook voor nep sms berichten van je bank, van de belastingdienst of van andere bedrijven of instellingen. Pas als je iets downloadt én toestemming voor installeren geeft, wordt de trojan geïnstalleerd. Natuurlijk moet je ook geen wachtwoorden invullen op de nep websites waar je terechtkomt.

Kan ik mijn pc besmetten via de smartphone?

Als app werkt de trojan alleen op Android-smartphones, hij kan geen pc’s besmetten. Ook al zou je de toepassing per ongeluk handmatig naar een pc kopiëren, dan wordt de code van daaruit niet actief naar andere smartphones overgebracht.

En zelfs op smartphones is altijd een actieve installatie door de gebruiker vereist – de kwaadaardige code kan zichzelf niet repliceren.


Ontvang gratis tips en nieuws over smartphones en beveiliging, schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Vermijd of verwijder malware

Aangezien Android-malware altijd in de vorm van een app wordt geleverd, moet je bovenal voorzichtig zijn bij het installeren van apps. Als je per ongeluk een trojan geïnstalleerd hebt, kun je proberen de kwaadaardige app in de veilige modus te verwijderen. Maar dat veronderstelt dat je de app ook op het apparaat kunt vinden en identificeren. Trojans blijven doorgaans onopvallend, zodat je de infectie in eerste instantie niet eens opmerkt. Lees ook het artikel over malware verwijderen op Android voor meer info.

Android terugzetten naar fabrieksinstellingen

In het ergste geval helpt het alleen om het toestel weer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen – de procedure om dat te doen hangt af van het specifieke model. Bij de instellingen van je smartphone vind je de juiste plek vaak het makkelijkst door het zoekvak te gebruiken. Bij terugzetten naar fabrieksinstellingen moet je wel alle apps, accounts enzovoort opnieuw installeren en instellen.

Lees meer over malware en beveiliging in c't magazine mei/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Kan een ssd met grote opslag in een laptop?

Je bent op zoek naar een nieuwe goede gaming laptop, en wil ook een ssd met grote opslag in je computer, maar kan dat wel?

TPM 2.0 module voor Windows 11 inschakelen lukt niet, hoe kan dat?

Heeft je pc een TPM 2.0 module voor Windows 11, maar wordt die niet herkend? Dat kun zo verhelpen, zodat je toch Windows 11 kunt installeren.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er