Geluid via hdmi in Windows werkt niet

Marco den Teuling
0

Ik heb net een nieuwe pc in elkaar gezet en via hdmi op mijn monitor aangesloten. Het lukt me echter niet om geluid te krijgen uit de luidsprekers in het beeldscherm. Wat irritant is: volgens het Apparaatbeheer zouden bij de Windowsupdate alle drivers correct geïnstalleerd moeten zijn. Wanneer ik een jackplug op de monitor en pc aansluit, krijg ik wel geluid te horen. Ik heb de audiodrivers van het moederbord opnieuw geïnstalleerd, maar dat heeft ook niet geholpen.

geluid-via-hdmi-Windows-monitor-geluid-driver-grafische-kaart-hdmi-geluid

Het probleem zit hem niet in de audiodriver, maar in de driver van de grafische kaart. Die moet het geluid via hdmi doorgeven. Kijk eens bij het Apparaatbeheer of de grafische kaart daar als ‘Microsoft Basic Display Adapter’ geïnstalleerd is. Die voldoet wel voor de schermweergave, maar daar houdt het ook mee op. Je moet de correcte grafische driver van AMD, Intel of Nvidia downloaden en installeren om ervoor te zorgen dat Windows ook de ingebouwde hdmi-audiofuncties van de kaart kan gebruiken.

De driver staat op de supportpagina van de grafische-chipfabrikant of op de website van de fabrikant van je pc, notebook of moederbord. Als de driver geïnstalleerd is, kun je op de Taakbalk van Windows op het luidsprekerpictogram klikken en daar de geluidsweergave via hdmi instellen.

Heb je niet zozeer problemen met de weergave, maar met opnemen van geluid, probeer dan opnemen via stereo-mix.

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er