Geluid opnemen van YouTube of andere bronnen

Marco den Teuling
6

Ik wil het geluid van een clip op YouTube opnemen op mijn pc (met Windows 10). Daar is wel allerlei freeware voor, maar daar wordt volgens mij van alles bij mee geïnstalleerd. Is er een oplossing voor geluid opnemen in Windows die zonder veel omwegen werkt?

Als je streaming muziek wilt opnemen, kun je daarvoor allerlei plug-ins, gratis programma’s en andere software installeren. Maar als je die moeite niet wilt doen en geen zin hebt in eventuele werkbalken en andere rommel die mee geïnstalleerd wordt, is er een eenvoudigere oplossing. Schakel de stereomix van je geluidskaart in, dan kun je al het geluid opnemen wat je over de luidsprekers hoort. De meeste geluidskaarten hebben deze functie, je moet hem alleen even inschakelen.

Rechtsklik in het systeemvak in de taakbalk op het luidsprekerpictogram en kies Opnameapparaten. In het dialoogvenster rechtsklik je op een leeg gedeelte van de apparatenlijst en kies je ‘Uitgeschakelde apparaten weergeven’, zodat hier een vinkje bij verschijnt. Activeer op dezelfde manier ook de optie ‘Niet-aangesloten apparaten weergeven’. Je moet nu in de lijst het item Stereo Mix kunnen zien. Als je het niet ziet, moet je misschien eerst het stuurprogramma van je geluidskaart updaten.

geluid opnemen Windows 10 stereo YouTube Spotify opname geluidskaart bron freeware

Wil je iets opnemen, bijvoorbeeld geluid opnemen van een YouTube-filmpje of muziek van Spotify, dan selecteer je ‘Stereo Mix’ en kies je ‘Als standaardapparaat instellen’. Je kunt nu alles wat je over de luidsprekers hoort opnemen met de Windows Geluidsrecorder, het opensource Audacity of een willekeurig ander programma. Die zullen Stereo Mix gebruiken als opnamebron omdat het als standaardapparaat is ingesteld. Zorg er wel voor dat andere opnamebronnen zoals een microfoon zijn losgekoppeld of uitgeschakeld.

Voordeel van opnemen met Stereo Mix is dat het werkt voor allerlei bronnen. Als YouTube de site aanpast, waardoor plug-ins niet meer werken, of als er een nieuwe streaming-site opduikt kun je gewoon op dezelfde manier blijven opnemen. Je hoeft daar niet telkens nieuwe software voor te installeren. Als je geen andere opnamebronnen gebruikt (zoals een microfoon voor Skype) kun je Stereo Mix bovendien gewoon als standaardapparaat ingesteld laten.

Meer slimme tips vind je in c't 06/2024

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Beter geluid via software, voor Windows en macOS

Je kunt andere speakers of een betere hoofdtelefoon kopen, maar ook via software kun je beter geluid krijgen op Windows of macOS. Sonarworks Reference...

Geluid meten bij testen van hardware

Het betrouwbaar en precies meten van het ruisen van ventilatoren, het tikken van een harde schijf (bij toegang) en andere stoorgeluiden van testappara...

6 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Erlend
Lezer
Erlend

en waar vind ik dan de Windows geluidsrecorder in windows 10?

Alieke van Sommeren
Admin
Alieke van Sommeren

Deze heet tegenwoordig Voicerecorder. Door te zoeken op die term via de zoekknop in de taalkbalk van Windows 10 duikt hij op (Microsoft store-app).

Bart
Lezer
Bart

het probleem is het worden geen Mp3 files

bern
Lezer
bern

best is audacity installeren, gratis en geen rommel erbij, bij de instelling ‘wasapi’ kiezen en in en uit je geluidskaart uitgang even youtuben voor de werking ervan eventueel. de opname kwaliteit is volledig afhankelijk van je geluidskaart

Tutor
Lezer
Tutor

Ook met PowerPoint kun je opnames maken.

Iris
Lezer
Iris

Dank je wel @bern! Ik moest me er even in verdiepen, maar nu kan ik met Audacity direct audio bestanden opnemen van internet op mijn computer en later nog eens naluisteren. Top!