Geen geluid door Windows 10 update

Daniel Dupré
0

Na een functie-update naar de laatste versie van Windows 10 kan mijn Asus-tablet (T100TA met Intel Atom Z3735F) geen geluid meer weergeven. Blijkbaar kan Windows geen uitvoerapparaten meer vinden. Dat is al een keer eerder gebeurd met een eerdere upgrade van Windows 10, maar bij een volgende werkte het opeens weer wel. Is er een manier om dat probleem op te lossen?

Asus

(Bron: Asus)

Dat is vermoedelijk te verhelpen door handmatig een geschikte driver te installeren. Blijkbaar hebben meerdere tablets, budget-laptops en mini-pc’s met bepaalde Intel Atom-, Celeron- en Pentium-processors vergelijkbare problemen, met name apparaten waar een 32-bit versie van Windows 10 op draait.

De oorzaak is een driver voor een component van die chips, die afhankelijk van het systeem in het Apparaatbeheer ‘Intel Smart Sound Technology (SST)’ of ook wel ‘Intel(R) Atom(TM)/Celeron(R)/Pentium(R) Processor Low Power Engine Audio – Host Bridge’ heet. De PCI-ID is 8086/0F28. Op de website van Intel kun je een driver downloaden voor een 32-bit Windows 10.

Als je het zipbestand SOC_BYT_ Win10_32.zip downloadt en uitpakt, vind je een driver in de submap \PlatformInstaller\Drivers\Audio.

Voor het installeren open je Apparaatbeheer in Windows 10 en zoek je in de boomstructuur naar een item met een van de bovengenoemde namen. Klik daar dan met de rechtermuisknop op en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’ en kies de optie ‘Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware’. Bij het volgende venster ga je dan via ‘Ik wil kiezen uit een lijst met stuurprogramma’s op mijn computer’ en ‘Bladeren’ naar de locatie waar je het bestand isstrtc. inf eerder hebt uitgepakt.

 


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste uitgaven, tips en aanbiedingen.
Ja, ik ontvang graag:

Deel dit artikel

Lees ook

Whatsapp-bericht zonder adresboek

Ik wil een WhatsApp-bericht sturen aan iemand die niet in mijn adresboek staat. Maar WhatsApp wil dat ik eerst een contactpersoon in het adresboek aan...

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er