Geen geluid door Windows 10 update

Daniel Dupré
0

Na een functie-update naar de laatste versie van Windows 10 kan mijn Asus-tablet (T100TA met Intel Atom Z3735F) geen geluid meer weergeven. Blijkbaar kan Windows geen uitvoerapparaten meer vinden. Dat is al een keer eerder gebeurd met een eerdere upgrade van Windows 10, maar bij een volgende werkte het opeens weer wel. Is er een manier om dat probleem op te lossen?

Asus

(Bron: Asus)

Dat is vermoedelijk te verhelpen door handmatig een geschikte driver te installeren. Blijkbaar hebben meerdere tablets, budget-laptops en mini-pc’s met bepaalde Intel Atom-, Celeron- en Pentium-processors vergelijkbare problemen, met name apparaten waar een 32-bit versie van Windows 10 op draait.

De oorzaak is een driver voor een component van die chips, die afhankelijk van het systeem in het Apparaatbeheer ‘Intel Smart Sound Technology (SST)’ of ook wel ‘Intel(R) Atom(TM)/Celeron(R)/Pentium(R) Processor Low Power Engine Audio – Host Bridge’ heet. De PCI-ID is 8086/0F28. Op de website van Intel kun je een driver downloaden voor een 32-bit Windows 10.

Als je het zipbestand SOC_BYT_ Win10_32.zip downloadt en uitpakt, vind je een driver in de submap \PlatformInstaller\Drivers\Audio.

Voor het installeren open je Apparaatbeheer in Windows 10 en zoek je in de boomstructuur naar een item met een van de bovengenoemde namen. Klik daar dan met de rechtermuisknop op en selecteer ‘Stuurprogramma bijwerken’ en kies de optie ‘Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware’. Bij het volgende venster ga je dan via ‘Ik wil kiezen uit een lijst met stuurprogramma’s op mijn computer’ en ‘Bladeren’ naar de locatie waar je het bestand isstrtc. inf eerder hebt uitgepakt.

 


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Zo kun je je schijfletter wijzigen in Windows 11

Met Windows Schijfbeheer pas je moeiteloos schijfletters aan. In dit artikel laten wij je stap voor stap zien hoe je dit doet, zodat je jouw schijven ...

Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er