Game karakter niet zichtbaar in 3D-game

Daniel Dupré
0

Toen ik laatst even een potje wilde gamen, zag ik dat het game karakter niet goed weergegeven werd. De texturen ontbraken, je kon op sommige plaatsen zelfs dwars door het game karakter heen kijken. Ik weet zeker dat het niet aan de hardware kan liggen.

Daar zijn twee mogelijke en veelvoorkomende oorzaken voor. De meest waarschijnlijke is dat er een probleem is met de DirectX-shadercache, waarin voorgecompileerde shaders opgeslagen worden.

Shadercache wissen

Die kun je het beste wissen door bij Windows Verkenner je systeemschijf te selecteren, dan bovenin het scherm op ‘Hulpprogramma’s voor stations’ te klikken en dan Opruimen te selecteren uit het menu bovenaan, en dan in de lijst het vakje ‘DirectX Shader-cache’ aan te vinken in het venster dat opent. Vergeet niet alles wat je niet verwijderd wilt hebben uit te vinken alvorens te bevestigen met OK.

DirectX shader cache

Via de verkenner open je het hulpprogramma om de DirectX shader-cache te wissen.

Gamebestanden controleren

Als dat niet helpt, kun je controleren of de gamebestanden corrupt zijn. Om dat te doen, start je het gameplatform waar je het spel hebt gekocht en controleer je de lokale bestanden van daaruit. Bij Steam klik je dan bijvoorbeeld in je spelbibliotheek met de rechtermuisknop op het spel in kwestie om de eigenschappen ervan te openen, en klik je rechts in het menu op ‘Lokale bestanden’ en dan op ‘Integriteit controleren van spelbestanden’.

Shadow of the Tomb Raider; game karakter

Als Lara in Shadow of the Tomb Raider letterlijk de ogen uit de kop kijkt, is mogelijk de shadercache defect waardoor het game karakter niet goed wordt weergegeven.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 7/2021, p.140)

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er