Foto’s van Android naar pc verhuizen

Daniel Dupré
0

Ik wil de foto’s en video’s van mijn Android-smartphone overzetten naar een Windows-pc. Hoe doe ik dat het makkelijkst?

De simpelste oplossing is om je smartphone met een usb-kabel aan je pc te hangen en de foto’s te kopiëren. Om dat te kunnen doen, moet je na het aansluiten op de smartphone aangeven dat hij als opslagmedium fungeert en toegang vanaf de pc toestaan. Als je dat niet doet wordt je telefoon wel opgeladen, maar niet herkend door de pc.

De meeste Android-telefoons tonen een melding als je ze aansluit, waarbij je kunt kiezen hoe het apparaat gekoppeld moet worden. Soms zit die melding verstopt tussen de notificaties. Als het apparaat in de modus staat voor bestanden overzetten, herkent de pc hem. Hij verschijnt dan onder ‘Deze pc’ bij de apparaten en stations. Soms kun je nog doorklikken naar ‘Phone’ of ‘Card’ voor het interne geheugen of een geplaatste geheugenkaart. In de map ‘DCIM’ staan al je foto’s, video’s en screenshots. Die laatste staan soms in een map Pictures. In plaats van een kabelverbinding kun je ook bluetooth gebruiken, nadat je de smartphone en pc met elkaar gepaired hebt.

Via clouddiensten kun je makkelijk bestanden uitwisselen. We testen ze in c't sep/2020

Gebruik je op smartphone en pc dezelfde chat-app, zoals WhatsApp of Telegram, dan kun je de foto’s en video’s naar jezelf sturen. Maar daarbij worden ze vaak wel erg gecomprimeerd en kan de beeldkwaliteit er flink op achteruit gaan.

Een goede middenweg blijft het vertrouwde e-mail. Stuur de foto’s als bijlage in een mail naar jezelf, sla het bestand vervolgens op de pc op en klaar ben je. Je moet er alleen rekening mee houden dat (gratis) maildiensten een maximumgrootte stellen aan bijlagen. Zelfs als er geen limiet is, kunnen erg grote bestanden problemen opleveren.

Een andere optie is overzetten via een kaartlezer, als er een geheugenkaart in de smartphone zit. Selecteer die als standaard opslaglocatie voor je camera-app of kopieer foto’s van het interne geheugen naar de geheugenkaart. Smartphone uit, geheugenkaart eruit, en je kunt hem in een (externe) geheugenkaartlezer van je pc stoppen. Daarna kun je foto’s en andere bestanden eenvoudig kopiëren. Maar als de kaart is versleuteld, kan hij alleen in de smartphone gelezen en beschreven worden.

Nog een optie is het automatische synchroniseren van de fotomappen met clouddiensten als Dropbox en OneDrive. De meeste apps van deze diensten, bieden een optie om automatisch foto’s te uploaden. Als alternatief voor de officiële app kun je er een van MetaCtrl gebruiken. Als je Adobe Lightroom gebruikt, kun Lightroom CC gebruiken om foto’s naar Lightroom op de desktop te uploaden.

 

Meer over

Back-ups

Deel dit artikel

Lees ook

Netwerk uitschakelen in Windows 7

Nadat de support voor Windows 7 begin dit jaar gestopt is, kun je beter geen Windows 7-pc’s meer het internet op laten gaan. Ik heb een pc waar ik voo...

Windows-versie op het bureaublad – foute versie

Ik heb de register-aanpassing gebruikt om de huidige Windows-versie op het bureaublad te laten weergeven. Maar volgens mij klopt het nummer van de get...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er