Foto’s sorteren op datum in Windows – hoe doe je dat?

Redactie
1

In Windows foto’s sorteren op datum gaat makkelijk, maar ze in die volgorde bekijken is lastiger. Lees hoe je foto’s op datum sorteert én hoe je ze ook zo kunt bekijken.

Je kunt in Windows Verkenner foto’s met een paar klikken sorteren op datum van maken, dat beschrijven we hieronder. Waarom je ze in Foto’s-app van Windows niet zo te zien krijgt en hoe dat wel lukt, lees je verderop.


foto sorteren datum


Foto’s sorteren op datum

Je fotoverzameling bestaat misschien uit foto’s van verschillende camera’s, van WhatsApp en van andere bronnen, die allemaal in een map op de harde schijf staan. In de Verkenner kun je die sorteren op datum van opname.

  1. Kies in Verkenner op het tabblad Beeld voor Sorteren op / Aanmaakdatum.
  2. In het menu Sorteren op kun je ook nog kiezen uit Oplopend of Aflopend. Het bolletje geeft de actieve optie aan.
    foto's sorteren op datum in Verkenner Windows 10

Als je dubbelklikt op een foto om hem op ware grootte te bekijken, wordt de Windows-app Foto’s geopend.


Ontvang gratis tips voor je (digitale) foto’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Maar als je nu met de Page Up of Page Down toetsen naar de vorige of volgende foto wil gaan, springt de fotoweergave schijnbaar willekeurig van foto naar foto. De volgorde van ordenen is in ieder geval niet logisch.

Foto’s bekijken op datum

In de Foto’s-app van Windows kun je de foto’s niet op de datum van maken bekijken, maar gaat dit op datum van kopiëren. Hoe kun je de foto’s nu wel in de juiste volgorde ordenen? Met de Foto’s-app van Windows gaat dat niet lukken, die geeft ze bij het bladeren weer in de volgorde waarin ze op de schijf terecht zijn gekomen.

Dat komt niet overeen met de datum die in Verkenner wordt weergegeven, niet met de datum waarop het bestand is gewijzigd en zeker niet met de datum waarop de foto is genomen, die als metadata in de foto zelf is opgeslagen.

Alternatieven voor de foto-app

Als je de weergavevolgorde wat meer naar wens wilt inrichten, moet je een alternatieve fotoviewer gebruiken en die in Windows als standaardapplicatie instellen voor het openen van JPG-bestanden.

De populairste programma’s in die categorie zijn IrfanView en XnView. Bij beide kun je de volgorde van de foto’s instellen waarin ze moeten worden weergegeven bij het bladeren. Hier kun je de foto’s ordenen in de juiste volgorde van weergave.


Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

Chat GPT werkt niet? Dit zijn de opties als Chat GPT niet bereikbaar is

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Harry
Lezer
Harry

Om fotos op exifdatum te kunnen sorteren dient in de verkenner een kolom "Datum" te worden toegevoegd.
Pas dan kun je foto
s op de juiste volgorde terugkijken. zo gauw als een foto bewerkt wordt of van plaats veranderd, wordt de kolom “gewijzigd op” op de datum van die dag gezet.