FAQ Bouwvoorstellen c’t 3 – 2020 (deel 2)

Alieke van Sommeren
0

In c’t 3 van 2020 hebben we weer een aantal bouwvoorstellen besproken. Naar aanleiding van deze bouwvoorstellen krijgen we vragen binnen. Dit is deel 2 van de FAQ.

Geen beeld met Sapphire Pulse Radeon RX 570

Ik heb de allround/high-end pc gebouwd maar krijg geen beeld. De fans draaien en alles lijkt netjes van stroom te worden voorzien.

De kaart van Sapphire heeft een dual-BIOS. In sommige gevallen wordt de kaart in de onjuiste setting uitgeleverd, en is het Compute-BIOS actief. Dit levert problemen op met de UEFI-bootmodus en kan soms tot hoger verbruik leiden. Schakel je pc uit en schuif de kleine schakelaar aan de bovenkant richting de stroomaansluiting. Installeer daarna eventueel de drivers opnieuw zodat alles correct wordt overgenomen.

Athlon 3000G of Ryzen 3 3200G in de 7W-mini-pc?

De 7W-mini-pc lijkt me wel wat, maar ik zoek eigenlijk net wat meer performance. Hebben jullie nog tips?

De Athlon 3000G is inmiddels uit, een net wat snellere budget-cpu met 3,5GHz. Hij heeft ondanks zijn naam niet dezelfde architectuur als de supersnelle Ryzen 3000-cpu’s maar de Ryzen 2000-techniek. Met de meeste recente BIOS-versie van Asrock kun je hem gebruiken, maar we merkten geen snelheidsvoordeel. Een alternatief is een quadcore Ryzen 3 3200G of de Ryzen 5 3400G. Die hebben echter een TDP van 65 watt en zijn niet meer stil koel te houden in de Deskmini met de standaard koeling. De boxed-koelers van de Ryzen vereisen geknutsel (Wraith Stealth) of passen niet (Wraith Spire), dus voor koeling raden we dan de Noctua NH-L9a-AM4 aan.

Bitlocker &  de 7W-mini-pc

Ik wil graag Bitlocker gebruiken, maar ik kan dit niet aanzetten?

Controleer of je in het BIOS onder Advanced/CPU Configuration de optie AMD fTPM switch op ‘AMD CPU fTPM’ heb staan. Deze activeert de TPM in de Athlon 200GE  die nodig is voor versleuteling via Bitlocker.

TPM inschakelen 7W-mini-pc

Om Bitlocker te kunnen gebruiken moet je in het BIOS de TPM activeren.

Betere wifi voor de Deskmini A300

De 7W-mini-pc wil ik graag als mediaserver gaan gebruiken. De doorvoersnelheid van de wifi-kit van Asus vind ik maar matig. Hebben jullie nog een goede tip?

De wifi-kit van Asrock heeft dan wel twee antennes, maar maar een enkele MIMO-stream. Het PCI-Express-kaartje zit in een normaal M.2-2230-slot, en dat is wel handig. Je zou er een Wi FI 6-model als de AX200 van Intel in kunnen stoppen voor 20 euro. Let wel op: AX201-modellen werken alleen in combinatie met nieuwere Intel-cpu’s en CNVi-ondersteuning.

Voor het verwisselen hoef je alleen maar voorzichtig de antennekabels los te halen en een enkele schroef los te draaien. Bij onze test met de nieuwe kaart nam de snelheid op korte afstand toe naar 102 in plaats van 54 Mbit/s (2,4GHz-band), en zagen we 452 Mbit/s in plaats van 284 Mbit/s bij 5 GHz. Bij een afstand van 20 meter was de snelheidswinst wat minder groot bij 2,4GHz (63 Mbit/s vs 35), maar in de 5GHz-band wel fors met 213 vs 92 Mbit/s.

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integrere...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er