FAQ Bouwvoorstellen c’t 3 – 2020 (deel 1)

Alieke van Sommeren
0

In c’t 3 van 2020 hebben we weer een aantal bouwvoorstellen besproken. Naar aanleiding van deze bouwvoorstellen krijgen we vragen binnen. Een deel van die vragen behandelen we in deze FAQ, de rest vind je in deel 2.

HDR-content via de 7W-mini-pc?

Kan de 7W-mini-pc ook HDR-content weergeven via outputs van de geïntegreerde graphics?

Ja, de Radeon Vega 3 in de Athlon 200GE kan ook displays met HDR aansturen als je recente drivers geïnstalleerd hebt, dus HDR Netflix is geen probleem!

Allround-pc/high-end pc wil niet booten

Ik heb de allround/high-end pc volgens de aanwijzingen in elkaar gezet, maar hij wil niet booten.

Controleer voordat je onderdelen retour gaat sturen of alle kabels zijn aangesloten en goed zijn aangedrukt. Behalve de 24pins-stekker is ook de 8pins-cpu-powerstekker essentieel. Deze zit tussen de cpu-socket en het I/O-shield. Deze stekker wordt nog wel eens over het hoofd gezien als je de cpu-koeler al hebt gemonteerd. Een andere mogelijke dader is de kleine 2-aderige aansluiting voor de powerknop. Hoe je deze moet vastmaken staat op het moederbord vermeld, of aangegeven in de handleiding.

Onderdelen verwisselen

Een onderdeel uit jullie bouwvoorstel wil ik vervangen door iets anders, is dat mogelijk en waar moet ik dan op letten?

Jazeker, wij doen een voorstel, we verplichten je tot niets 😉 De meetwaarden die we hebben vermeld kloppen dan echter mogelijk niet meer. Een ssd vervangen door een andere maakt voor het geluidsniveau natuurlijk niets uit. En ook een sata-ssd gebruiken in plaats van een NVMe-model is geen probleem. Let er bij M.2-ssd’s wel op dat het gebruikte slot booten vanaf SATA-media ondersteunt: dit is niet altijd het geval. Bij een andere cpu-koeler wordt het geluidsmeting-verhaal anders. En een moederbord speelt ook een grote rol bij de gemeten waarden.

Geheugen in allround-pc te traag

Het DDR4 3200-geheugen in de allround-pc wordt ondanks JEDEC-timings aangezien voor DDR4-2666. Ik wil wel graag alle performance benutten.

Het moederbord van MSI doet dit standaard vanwege het compatibel willen zijn met oudere Ryzen-cpu’s. Verhoog handmatig de snelheid zoals we aanraadden naar DDR4-3200. Dit zit verstopt onder OC/DRAM Frequency. Stel de spanning in op 1,2 V (dit valt binnen de specificaties en werkt prima). Anders gebruikt het moederbord 1,35 V omdat hij uitgaat van overklokken en dat verbruikt meer energie. Verander niets aan de timings.

Geheugenvoltage aanpassen via BIOS

Via OC/DRAM Frequency pas je het gebruikte voltage voor het geheugen aan.

BIOS-update wil niet lukken

Bij het updaten van het BIOS via een usb-stick werd mijn stick / het bestand niet herkend. Ik wil liever niet de Windows-tools installeren. Welke optie heb ik nog?

Een nieuw BIOS wordt meestal als zip-bestand aangeboden en de update-tool kan met de uitgepakte data overweg. Voordat je de update op een usb-stick zet, moet je nagaan of de stick FAT32-geformatteerd is: anders herkennen de ingebouwde flashtools de stick niet. Handige tip: een Windows-installatiestick (via de Media Creation Tool in elkaar gezet), is ook standaard met FAT32 geformatteerd, dus als je die hebt liggen kun je die gebruiken.

c't mrt/2020

Deel dit artikel

Lees ook

Verbinding Apple Magic Mouse hapert

Ik heb een Magic Mouse van Apple. Met de volledig opgeladen batterijen die ik erin plaats, verliest de muis regelmatig zijn bluetooth-verbinding. Is d...

Grafische kaart identificeren

Is er een manier om er achter te komen welke grafische kaart er precies in een systeem zit? De driver geeft alleen een generiek type aan, maar ik zou ...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er