FAQ Bouwvoorstellen c’t 3 – 2020 (deel 1)

Alieke van Sommeren
5

In c’t 3 van 2020 hebben we weer een aantal bouwvoorstellen besproken. Naar aanleiding van deze bouwvoorstellen krijgen we vragen binnen. Een deel van die vragen behandelen we in deze FAQ, de rest vind je in deel 2.

HDR-content via de 7W-mini-pc?

Kan de 7W-mini-pc ook HDR-content weergeven via outputs van de geïntegreerde graphics?

Ja, de Radeon Vega 3 in de Athlon 200GE kan ook displays met HDR aansturen als je recente drivers geïnstalleerd hebt, dus HDR Netflix is geen probleem!

Allround-pc/high-end pc wil niet booten

Ik heb de allround/high-end pc volgens de aanwijzingen in elkaar gezet, maar hij wil niet booten.

Controleer voordat je onderdelen retour gaat sturen of alle kabels zijn aangesloten en goed zijn aangedrukt. Behalve de 24pins-stekker is ook de 8pins-cpu-powerstekker essentieel. Deze zit tussen de cpu-socket en het I/O-shield. Deze stekker wordt nog wel eens over het hoofd gezien als je de cpu-koeler al hebt gemonteerd. Een andere mogelijke dader is de kleine 2-aderige aansluiting voor de powerknop. Hoe je deze moet vastmaken staat op het moederbord vermeld, of aangegeven in de handleiding.

Onderdelen verwisselen

Een onderdeel uit jullie bouwvoorstel wil ik vervangen door iets anders, is dat mogelijk en waar moet ik dan op letten?

Jazeker, wij doen een voorstel, we verplichten je tot niets 😉 De meetwaarden die we hebben vermeld kloppen dan echter mogelijk niet meer. Een ssd vervangen door een andere maakt voor het geluidsniveau natuurlijk niets uit. En ook een sata-ssd gebruiken in plaats van een NVMe-model is geen probleem. Let er bij M.2-ssd’s wel op dat het gebruikte slot booten vanaf SATA-media ondersteunt: dit is niet altijd het geval. Bij een andere cpu-koeler wordt het geluidsmeting-verhaal anders. En een moederbord speelt ook een grote rol bij de gemeten waarden.

Geheugen in allround-pc te traag

Het DDR4 3200-geheugen in de allround-pc wordt ondanks JEDEC-timings aangezien voor DDR4-2666. Ik wil wel graag alle performance benutten.

Het moederbord van MSI doet dit standaard vanwege het compatibel willen zijn met oudere Ryzen-cpu’s. Verhoog handmatig de snelheid zoals we aanraadden naar DDR4-3200. Dit zit verstopt onder OC/DRAM Frequency. Stel de spanning in op 1,2 V (dit valt binnen de specificaties en werkt prima). Anders gebruikt het moederbord 1,35 V omdat hij uitgaat van overklokken en dat verbruikt meer energie. Verander niets aan de timings.

Geheugenvoltage aanpassen via BIOS

Via OC/DRAM Frequency pas je het gebruikte voltage voor het geheugen aan.

BIOS-update wil niet lukken

Bij het updaten van het BIOS via een usb-stick werd mijn stick / het bestand niet herkend. Ik wil liever niet de Windows-tools installeren. Welke optie heb ik nog?

Een nieuw BIOS wordt meestal als zip-bestand aangeboden en de update-tool kan met de uitgepakte data overweg. Voordat je de update op een usb-stick zet, moet je nagaan of de stick FAT32-geformatteerd is: anders herkennen de ingebouwde flashtools de stick niet. Handige tip: een Windows-installatiestick (via de Media Creation Tool in elkaar gezet), is ook standaard met FAT32 geformatteerd, dus als je die hebt liggen kun je die gebruiken.

c't 06/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integrere...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris
Lezer
Chris

All-Round PC helemaal volgens voorstel gebouwd. Windows 10 geïnstalleerd. Maar met aanbevolen instellingen werkt windows 10 niet. Windows 10 draait alleen als de snelheid en de spanning van de dram niet zijn aangepast.

Luc
Lezer
Luc

Ik kan in de BIOS (E7B89AMS280) de Dram voltage niet wijzigen (rood streepje). Ook niet als ik de dram frequentie op 3200 zet. Dramfrequentie op 3200 en voltage op automatisch geeft W10 crash. Ook ik heb een probleem met dit geheugen of ik weet niet hoe het BIOS te wijzigen.

Luc
Lezer
Luc

Bovenstaande is niet correct. Ik heb de Dram voltage gewijzigd naar 1.2V. De frequentie kan ik max. op 3133 krijgen want bij 3200 krijg ik blauwe W10 schermen. Waarom kan ik niet gewoon naar 3200 en een stabiel systeem?

Erik
Lezer
Erik

Gaan jullie binnenkort weer voorstel publiceren voor een superstille PC? Dit voorstel is alweer een tijdje geleden.