Excel rekent niet met een datum voor 1900

Marco den Teuling
0

vraagtekenNormaliter herkent Excel datums automatisch en worden cellen zo opgemaakt dat je ermee kunt rekenen. In een lijst met geboortedata van historische figuren werkt dat echter niet als de datum voor 1900 ligt (voor 1 januari 1900). Ik kan die cellen ook niet handmatig als datum opmaken. Daardoor kan ik bijvoorbeeld niet uitrekenen hoe oud die persoon nu geweest zou zijn. Wat gaat er mis?

 

 

uitroeptekenExcel gedraagt zich precies zoals Microsoft het heeft bedoeld. De jaartelling begint voor Excel namelijk op 01-01- 1900, alle eerdere data worden als tekst opgemaakt. Die datum wordt door Excel in de vorm van een oplopend getal bewaard, te beginnen bij 1 januari 1900. Excel toont dit getal als je de celnotatie wijzigt in ‘Getal’. Omdat Excel in tegenstelling tot LibreOffice Calc geen negatieve getallen voor de datumnotatie ondersteunt, kan het niet rekenen met een datum voor 1900.

Je zult dus een andere oplossing moeten gebruiken. Omdat de weekdagen zich elke 400 jaar herhalen, kun je bij de eigenlijke datum 400 jaar of een veelvoud daarvan optellen (dat geldt ook voor data van na 01-01-1900). Wil je het verschil tussen twee data berekenen, dan moet je bij beide waarden hetzelfde aantal jaren optellen.

Omdat in een lijst met geboortedata de eigenlijke data moeten staan, kun je het beste een hulpkolom gebruiken waarin je bruikbare data (400 jaar Excel datum voor 1900 datums datalater) bewaart. Die kun je berekenen met de formule

=DATUM(RECHTS(A1;4) + 400; DEEL (A1;4;2); LINKS (A1;2))

als in cel A1 de datum staat in de vorm 30-01-1700.

De cellen in kolom A1 moeten dan wel met deze notatie worden ingetypt en als tekst opgemaakt zijn. Doe je dat niet, dan werkt de formule niet bij data van na 01-01-1900. De tekstnotatie kun je bijvoorbeeld forceren door bij het invoeren van de datum eerst een apostrof te typen.

Meer tips voor Excel nodig? Ontdek Excel-functies voor snel converteren, opmaken en meer of lees alle informatie in c’t magazine.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er