Excel rekent niet met een datum voor 1900

Marco den Teuling
0

vraagtekenNormaliter herkent Excel datums automatisch en worden cellen zo opgemaakt dat je ermee kunt rekenen. In een lijst met geboortedata van historische figuren werkt dat echter niet als de datum voor 1900 ligt (voor 1 januari 1900). Ik kan die cellen ook niet handmatig als datum opmaken. Daardoor kan ik bijvoorbeeld niet uitrekenen hoe oud die persoon nu geweest zou zijn. Wat gaat er mis?

 

 

uitroeptekenExcel gedraagt zich precies zoals Microsoft het heeft bedoeld. De jaartelling begint voor Excel namelijk op 01-01- 1900, alle eerdere data worden als tekst opgemaakt. Die datum wordt door Excel in de vorm van een oplopend getal bewaard, te beginnen bij 1 januari 1900. Excel toont dit getal als je de celnotatie wijzigt in ‘Getal’. Omdat Excel in tegenstelling tot LibreOffice Calc geen negatieve getallen voor de datumnotatie ondersteunt, kan het niet rekenen met een datum voor 1900.

Je zult dus een andere oplossing moeten gebruiken. Omdat de weekdagen zich elke 400 jaar herhalen, kun je bij de eigenlijke datum 400 jaar of een veelvoud daarvan optellen (dat geldt ook voor data van na 01-01-1900). Wil je het verschil tussen twee data berekenen, dan moet je bij beide waarden hetzelfde aantal jaren optellen.

Omdat in een lijst met geboortedata de eigenlijke data moeten staan, kun je het beste een hulpkolom gebruiken waarin je bruikbare data (400 jaar Excel datum voor 1900 datums datalater) bewaart. Die kun je berekenen met de formule

=DATUM(RECHTS(A1;4) + 400; DEEL (A1;4;2); LINKS (A1;2))

als in cel A1 de datum staat in de vorm 30-01-1700.

De cellen in kolom A1 moeten dan wel met deze notatie worden ingetypt en als tekst opgemaakt zijn. Doe je dat niet, dan werkt de formule niet bij data van na 01-01-1900. De tekstnotatie kun je bijvoorbeeld forceren door bij het invoeren van de datum eerst een apostrof te typen.

Meer tips voor Excel nodig? Ontdek Excel-functies voor snel converteren, opmaken en meer of lees alle informatie in c’t magazine.

Deel dit artikel

Lees ook

Overstappen van 32- naar 64-bits Windows

Op mijn pc draait nog een 32-bits versie van Windows. Ik wil deze graag vervangen door een 64-bits versie. Is er een mogelijkheid om mijn installatie ...

MacPorts: harde schijf vol

Op mijn Mac gebruik ik de optionele pakketmanager MacPorts. Helaas is de installatie van een zeer uitgebreid softwarepakket mislukt omdat de harde sch...

Interessant voor jou

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er