Ethernetsplitter voor extra netwerkaansluiting

Daniel Dupré
0

Op mijn router zitten vier netwerkpoorten, maar ik wil graag vijf apparaten via ethernet aansluiten. Op internet heb ik ethernetsplitter gevonden die er uitzien alsof je er twee kabels op één connector mee kunt aansluiten. Zou dat werken? Of moet ik een energievretende switch aanschaffen?

Dergelijke ethernetsplitters zijn ontworpen om over één netwerkkabel in een gebouw twee netwerkverbindingen te laten lopen. Van de 4 aderparen in de netwerkkabel (Cat 5/5e of hoger) worden hierbij maar 2 aderparen gebruikt per verbinding. Er gaan twee kabels in de splitter, vandaar gaan de signalen via een enkele kabel naar een splitter aan de andere kant, waar weer twee kabels uitkomen.

Zelfs als de splitter op je router als een passieve verdeler zou functioneren, zou slechts één van de twee apparaten tegelijk de ethernetverbinding kunnen gebruiken. Je zou dan een fysieke stekker besparen, maar moet de apparaten dan afwisselend gebruiken.

Gigabit wordt megabit

Bovendien daalt de ethernetsnelheid bij dergelijke splitters van 1000 naar 100 Mbit/s. Je houdt dus maar een tiende van de eigenlijke snelheid over per verbinding (1000BASE-T wordt 2 × 100BASE-TX). Voor wat browsen is dat nog prima, maar het overzetten van grote bestanden, bijvoorbeeld back-ups, is niet meer leuk meer als dat met 12 MB/s in plaats van 115 MB/s gaat.

ethernetsplitter

Ethernetsplitters zijn voor weinig geld verkrijgbaar, maar als je er zo een gebruikt, kun je de aangesloten apparaten niet tegelijk gebruiken.

Gebruik een switch

Het is dan toch handiger om een goedkope gigabit-switch met vijf of acht poorten te gebruiken. Moderne modellen zijn bovendien behoorlijk zuinig, bij gebruik van drie poorten hebben ze meestal een energieverbruik van minder dan 2 watt. Zulke apparaten zijn al verkrijgbaar vanaf 15 euro van fabrikanten zoals Netgear, TP Link of D-Link.

Een gigabit-switch kost niet veel en de nieuwere modellen verbruiken ook niet veel energie. Netgear noemt bijvoorbeeld voor de hier afgebeelde GS205 een maximaal verbruik van 2,34 watt (Bron: Netgear) 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer handige tips lees je in c't 08-09/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

Google Chromecast werkt niet? Dit kun je doen om weer snel te streamen!

Met een Google Chromecast kun je eenvoudig content streamen van Netflix of Disney+ en zelfs het scherm van je smartphone spiegelen – mits alles goed w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er