Ethernetsplitter voor extra netwerkaansluiting

Daniel Dupré
0

Op mijn router zitten vier netwerkpoorten, maar ik wil graag vijf apparaten via ethernet aansluiten. Op internet heb ik ethernetsplitter gevonden die er uitzien alsof je er twee kabels op één connector mee kunt aansluiten. Zou dat werken? Of moet ik een energievretende switch aanschaffen?

Dergelijke ethernetsplitters zijn ontworpen om over één netwerkkabel in een gebouw twee netwerkverbindingen te laten lopen. Van de 4 aderparen in de netwerkkabel (Cat 5/5e of hoger) worden hierbij maar 2 aderparen gebruikt per verbinding. Er gaan twee kabels in de splitter, vandaar gaan de signalen via een enkele kabel naar een splitter aan de andere kant, waar weer twee kabels uitkomen.

Zelfs als de splitter op je router als een passieve verdeler zou functioneren, zou slechts één van de twee apparaten tegelijk de ethernetverbinding kunnen gebruiken. Je zou dan een fysieke stekker besparen, maar moet de apparaten dan afwisselend gebruiken.

Gigabit wordt megabit

Bovendien daalt de ethernetsnelheid bij dergelijke splitters van 1000 naar 100 Mbit/s. Je houdt dus maar een tiende van de eigenlijke snelheid over per verbinding (1000BASE-T wordt 2 × 100BASE-TX). Voor wat browsen is dat nog prima, maar het overzetten van grote bestanden, bijvoorbeeld back-ups, is niet meer leuk meer als dat met 12 MB/s in plaats van 115 MB/s gaat.

ethernetsplitter

Ethernetsplitters zijn voor weinig geld verkrijgbaar, maar als je er zo een gebruikt, kun je de aangesloten apparaten niet tegelijk gebruiken.

Gebruik een switch

Het is dan toch handiger om een goedkope gigabit-switch met vijf of acht poorten te gebruiken. Moderne modellen zijn bovendien behoorlijk zuinig, bij gebruik van drie poorten hebben ze meestal een energieverbruik van minder dan 2 watt. Zulke apparaten zijn al verkrijgbaar vanaf 15 euro van fabrikanten zoals Netgear, TP Link of D-Link.

Een gigabit-switch kost niet veel en de nieuwere modellen verbruiken ook niet veel energie. Netgear noemt bijvoorbeeld voor de hier afgebeelde GS205 een maximaal verbruik van 2,34 watt (Bron: Netgear) 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Meer handige tips lees je in c't magazine okt/2021

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Welke chipset voor Intel Core i-11000 moet je hebben? Een kort overzicht.

Ontdek de verschillen tussen B560, Z590 en andere chipsets voor Intel Core i-11000 zodat je de juiste kiest. Lees de vergelijking en bekijk de tabel.

Vast IP-adres voor Raspberry Pi

Ik wil een Raspberry Pi inrichten als server, maar die krijgt dan een IP-adres toegewezen via DHCP. Is er een manier om de Pi een vast IP-adres te gev...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er