Een eigen logo ontwerpen

Redactie
0

logo ontwerpen

Ben je geïnteresseerd in het ontwerpen van een nieuw logo voor je bedrijf of vereniging? Beeld: Pixabay.

Een sterk logo is een krachtig marketingmiddel dat het symbool van een bedrijf vormt. Het is de visuele identiteit van je bedrijf – een manier waarmee je producten opvallen en herkenbaar zijn. Als jouw nieuwe bedrijf een logo nodig heeft, of je wilt de marktidentiteit van je bedrijf veranderen, dan ben je waarschijnlijk al een beetje aan het rondkijken naar je opties. Ga je voor een volledig nieuw logo, of pas je het oude wat aan? Ga je zelf aan de slag, of schakel je een professional in? En hoe ontwerp je een logo dat de essentie van een product of merk weergeeft?

Kies de beste designsoftware voor het logo

logo ontwerpen op sticker

Je logo kan als marketingstrategie op stickers worden gedrukt. Beeld: Pixabay.

Een geweldig logo is een mooie samensmelting van letters, vormen en kleuren. Natuurlijk zijn er experts die hiermee aan de slag kunnen, maar de portemonnee is hier niet altijd toereikend voor. Om zelf een sterk logo te maken, heb je een designsoftware nodig die je helpt om op een eenvoudige manier een indrukwekkend logo te maken. Vervolgens kan je het logo op stickers drukken om op een goedkope manier je bedrijf te promoten.  Hier volgt een lijst van software die gemakkelijk te gebruiken is om een professioneel logo te maken.

1 Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is een integraal onderdeel van Adobe Creative Suite. Het programma heeft tal van functies om in mum van tijd geweldige logo’s te maken. Met de vectordesign-toepassing kan je op iedere schaal het logo ontwerpen. Wil je vervolgens de grootte aanpassen, dan behoudt de schets ook zijn scherpte. Adobe Illustrator maakt het wel erg gemakkelijk om ieder aspect van het logo op een eenvoudige manier aan te passen; ideaal voor een beginner.

2 Canva

Canva is een volledige, browser-gebaseerde grafische design suite die toevallig ook nog een fantastisch logo-ontwerphulpmiddel bevat. Het is een eenvoudig programma dat misschien niet de uitgebreide functies biedt zoals andere programma’s deze bieden, maar desondanks heeft het een aantal nuttige tools en inspirerende leermiddelen waarmee je een effectief logo maakt. Bovendien is het een stuk goedkoper dan andere programma’s. Als je met Canva je eigen afbeeldingen gebruikt, dan is het programma gratis. Als je de elementen wilt gebruiken die zij bieden, dan zijn deze al beschikbaar vanaf $1.

3 CorelDRAW

Als je zelf een logo wilt schetsen, dan is er waarschijnlijk geen beter programma dan CorelDRAW. Hoewel dit een aanzienlijk duurdere optie is, biedt het programma een ongeëvenaarde kleurnauwkeurigheid en flexibiliteit om zelf een prachtig logo te ontwerpen. Een logo ontwerpen via CorelDRAW is gemakkelijk; er zijn verschillende tools beschikbaar om het gebruik van het programma te vereenvoudigen zoals Corel capture en Corel photoshop.

4 Inkscape

Het gratis en opensource Inkscape is al vele jaren doorontwikkeld. Het biedt veel functies die je ook in dure commerciële software vindt. Je kunt allerlei geometrische figuren toevoegen en bewerken, uit de vrije hand tekenen, met maskers werken en allerlei filters, opvul- en vector-effecten toepassen. Het programma heeft helaas wel beperkte exportmogelijkheden voor print en de eigen SVG-standaard voor bestanden kan niet overweg met meerdere pagina’s.

Als je meer gewend bent met pixel-gebaseerde beelden (zoals foto’s) te werken en begint met vector-tekeningen, is Affinity Designer verder nog een aanrader. Daarin kun je beide technieken goed combineren en de software is relatief goedkoop.

Persoonlijke keuze 

Er zijn een heleboel opties beschikbaar om te helpen bij het ontwerpen van een logo. Maar welke past het beste bij jou? Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een programma kiest: betaalbaarheid, moeilijkheidsgraad en gebruiksgemak zijn een aantal van deze belangrijke factoren. Dit helpt je weer om een aantal programma’s te kiezen die aan deze voorwaarden voldoen. Vanuit hier kan je kijken welk programma je de beste opties biedt.

(Dit is een samenwerking)

Deel dit artikel

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

0 Praat mee