DOS in Windows 10

Marco den Teuling
0

Op internet staan talloze tips over hoe je oude DOS-games in Windows 10 aan de praat kunt krijgen. Ik heb enkele programma’s onder Windows 7 nog aan de praat gekregen, maar bij Windows 10 lukt dat niet bij alle. Hebben jullie een goede tip?

Er zijn inderdaad meerdere manieren om DOS-programma’s in Windows 10 uit te voeren, die wij echter niet allemaal ook hebben getest. Bij de 32-bit versie van Windows 10 moet het mogelijk zijn om NTVDM als legacy-component in te richten (via de optionele onderdelen van Windows). NTVDM was de uitvoerlaag in Windows NT en diens opvolgers, waarmee het mogelijk was om 16-bit programma’s en DOS uit te voeren. Maar op de meeste moderne pc’s zal een 64-bit versie van Windows 10 staan, anders kan Windows niet meer dan 4 GB van het werkgeheugen benutten.

Sommige virtualisatieprogramma’s zoals VirtualBox en VMware kunnen DOS in een virtuele omgeving uitvoeren. Daarvoor installeer je DOS in een virtuele pc of kopieer je een bestaande installatie daar naartoe. Een voordeel van deze optie is dat crashen van het (DOS-)programma binnen de virtuele machine normaliter geen enkele invloed heeft op wat je hebt draaien je gewone Windows-installatie. De ‘client’ heeft geen invloed op de ‘host’. Je moet wel DOS ergens vandaan halen en de installatie kan wat bewerkelijk zijn.
Er zijn overigens verschillende met MS-DOS compatibele DOS-varianten zoals FreeDOS die je als alternatief kunt gebruiken.  Zorg er wel voor dat je ze daadwerkelijk in de client installeert (bijvoorbeeld via een cd of usb-stick) en niet op Windows, anders kun je problemen met je Windows-installatie krijgen.

Makkelijkste oplossing voor DOS-games

De tool DOSBox emuleert een DOS-omgeving. DOSBox bestaat al lange tijd en wordt regelmatig bijgewerkt. Het draait niet alleen op Windows 10, maar is ook beschikbaar voor andere platforms zoals Linux en macOS. Vooral gamers zijn lovend over die emulatie, maar hij kan ook voor ‘serieuze’ programma’s worden gebruikt. Vermoedelijk is dat nog de eenvoudigste oplossing voor het aan de praat krijgen van DOS-games in Windows 10.

DOS onder Windows 10 DOSBox

DOSBox is vooral bestemd om oude games onder Windows te kunnen draaien. Maar veel andere DOS-toepassingen zijn ook compatibel.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondartikelen op je gemak in c't jul-aug/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten

Als ik de computer inschakel en later weer wil afsluiten, waarschuwt Windows dat de pc nog door een andere gebruiker wordt gebruikt. Hoe kan dat en ho...

Apple Arcade met Xbox controller of PS4 controller

Is het ook mogelijk om een controller van een Playstation 4 of Xbox One S te gebruiken met Apple Arcade? Zo'n gamepad van een console lijkt me daarmee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er