DISM: één image voor meerdere partities

Daniel Dupré
0

Bij het lezen van jullie artikel ‘Tips voor het bewerken van Windows-images met DISM’ (c’t 3/2021, p. 134), irriteerde mij een ding: jullie zeggen dat een image geen gegevens kan bevatten die verspreid zijn over meerdere partities in het origineel. Verder stellen jullie dat setup.exe tijdens een Windows-installatie slechts een image uitpakt en voorziet van een bootloader. Maar als je Windows hebt geïnstalleerd, is er niet alleen een C:-partitie met gegevens, maar ook de herstelpartitie die niet zichtbaar is in Verkenner. Dit is waar Windows RE zich bevindt. Kan DISM de gegevens van verschillende partities bevatten? Of is dit een of ander trucje van setup.exe?

Geen van beide. De image bevat alleen de gegevens van een enkele partitie, en de herstelpartitie wordt niet gevuld door setup.exe. Het werkt anders: direct nadat de image op station C: is uitgepakt, staat Windows RE ook op C:. Om precies te zijn: Windows RE staat in het bestand Winre.wim, en dat staat op dat moment nog in C:\Windows\ System32\Recovery. Ook bevat de uitgepakte image een speciale instructie, die aangeeft dat het bestand Winre.wim bij de eerste reboot naar de herstelpartitie moet worden verplaatst (Reagentc.exe /enable).

Meerdere partities in een image

Op een vergelijkbare manier kun je zelf ook gegevens van verschillende partities samenvoegen in één image: kopieer alles naar de bronpartitie waar je de image van wilt maken en maak in HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce een snelkoppeling aan naar een script dat de bestanden bij de eerste reboot dan verplaatst naar D: (Reagentc. exe verplaatst uitsluitend Winre.wim). Registervermeldingen onder RunOnce verwijdert Windows nadat het ze heeft uitgevoerd.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

 

 

 

Meer handige tips lees je in c't magazine okt/2021

Deel dit artikel

Lees ook

Vast IP-adres voor Raspberry Pi

Ik wil een Raspberry Pi inrichten als server, maar die krijgt dan een IP-adres toegewezen via DHCP. Is er een manier om de Pi een vast IP-adres te gev...

Internetverbinding uitschakelen in Windows 10 – offline werken

Wil je (even) de internetverbinding uitschakelen in Windows 10 om ongestoord te werken of gamen, zonder updates of andere storende invloeden? Dat doe ...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er