DISM: één image voor meerdere partities

Daniel Dupré
0

Bij het lezen van jullie artikel ‘Tips voor het bewerken van Windows-images met DISM’ (c’t 3/2021, p. 134), irriteerde mij een ding: jullie zeggen dat een image geen gegevens kan bevatten die verspreid zijn over meerdere partities in het origineel. Verder stellen jullie dat setup.exe tijdens een Windows-installatie slechts een image uitpakt en voorziet van een bootloader. Maar als je Windows hebt geïnstalleerd, is er niet alleen een C:-partitie met gegevens, maar ook de herstelpartitie die niet zichtbaar is in Verkenner. Dit is waar Windows RE zich bevindt. Kan DISM de gegevens van verschillende partities bevatten? Of is dit een of ander trucje van setup.exe?

Geen van beide. De image bevat alleen de gegevens van een enkele partitie, en de herstelpartitie wordt niet gevuld door setup.exe. Het werkt anders: direct nadat de image op station C: is uitgepakt, staat Windows RE ook op C:. Om precies te zijn: Windows RE staat in het bestand Winre.wim, en dat staat op dat moment nog in C:\Windows\ System32\Recovery. Ook bevat de uitgepakte image een speciale instructie, die aangeeft dat het bestand Winre.wim bij de eerste reboot naar de herstelpartitie moet worden verplaatst (Reagentc.exe /enable).

Meerdere partities in een image

Op een vergelijkbare manier kun je zelf ook gegevens van verschillende partities samenvoegen in één image: kopieer alles naar de bronpartitie waar je de image van wilt maken en maak in HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce een snelkoppeling aan naar een script dat de bestanden bij de eerste reboot dan verplaatst naar D: (Reagentc. exe verplaatst uitsluitend Winre.wim). Registervermeldingen onder RunOnce verwijdert Windows nadat het ze heeft uitgevoerd.

 

Op de hoogte blijven van nieuws en updates? Schrijf je in voor de c’t-nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

 

 

Meer handige tips lees je in c't 05/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er