Direct in kleur of zwart-wit printen in Windows 10

Marco den Teuling
1

Als je bij een printer verschillende instellingen zoals enkelzijdig of dubbelzijdig afdrukken of verschillende papierbakken afwisselend wilde gebruiken, kon je bij eerdere Windows-versies dezelfde printerdriver gewoon meermaals installeren. Op die manier kon je verschillende profielen gebruiken. Zo kon je ook direct in kleur of zwart-wit printen, door een profiel voor kleur en een voor zwart-wit te maken.  Bij Windows 10 is me dat tot nu toe niet gelukt.

Ook bij Windows 10 kun je meerdere instanties van dezelfde printerdriver of verschillende drivers voor dezelfde printer installeren. Dat gaat via de optie ‘Een printer of scanner toevoegen’ in het onderdeel ‘Printers en scanners’ van de Instellingen.

Wanneer de printer niet automatisch gevonden wordt, klik je op ‘De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst’. Dan krijg je de mogelijkheid om een printer aan de hand van zijn netwerknaam, ip-adres of hostnaam te selecteren en daarna een geschikte driver uit de Windows-voorraad of uit een zelf te kiezen bron te installeren.

zwart-wit printen afdrukken kleur Windows 10 printer profiel

Gebruik je bij Windows 10 de al geïnstalleerde driver, dan wordt de nieuwe instantie niet onder Printers en scanners weergegeven, maar bij de printer zelf (klik op ‘Beheren’). Zijn er meerdere instanties, dan verschijnt hier een keuzemenu. Daarin kun je ‘Printer XY (kopie 1,2,n)’ selecteren en via de printerinstellingen de printopties in de driver selecteren. Zo kun je ze afzonderlijk instellen, voor bijvoorbeeld in kleur of zwart-wit printen. Bij de afdrukmenu’s van de programma’s verschijnen de instanties gewoon apart.

Op deze manier kun je veel op de duurdere gekleurde inkt (cartridges/toners) besparen, door vaker te kiezen voor zwart-wit printen. Ook al zijn bij huidige printers de afdrukkosten redelijk, zwarte inkt is meestal een stuk goedkoper.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

All-in-one printers getest op fotokwaliteit en printkosten

Om snel een afdruk te maken is een eigen printer nog steeds onmisbaar. Met speciaal op foto's gerichte all-in-one printers kun je je vakantiefoto's ze...

Multifunctionele laserprinters voor zzp’ers en kleine kantoren

We testen zes multifunctionele laserprinters die dubbelzijdig printen en professionele kopieer- en scanfuncties bieden. Dat maakt ze geschikt voor zzp...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
VAN VERDEGEM willy
Lezer
VAN VERDEGEM willy

mijn computer drukt juist wit zwart hij zou ook in kleuren moeten afdrukken hoe moet ik hem in stellen voor ook in kleur af te drukken