DDR4 RAM crash na uitbreiden geheugen oplossen

Redactie
0

Hoe kun je een DDR4 RAM crash na het uitbreiden van het geheugen oplossen. Iemand was aan de slag gegaan en had zelf een luxe pc gebouwd volgens bouwvoorstellen overgenomen uit 2020. Daar werden zelf aanpassingen in aangebracht. Het werkgeheugen werd uitgebreid tot 64 GB DDR4-3200 RAM. Het systeem is nu echter niet meer stabiel. Wat is de reden daarvoor?


DDR4 RAM crash


Geheugenklok voor Ryzen cpu’s

Wanneer er in alle RAM-slots geheugen zit, wordt de in de Ryzen-processor geïntegreerde DDR4-geheugencontroller zwaarder belast. AMD garandeert in dat geval alleen een lagere snelheid voor het werkgeheugen dan de maximale DDR4-3200. Hoe hoog die snelheid dan is, hangt onder meer af van de opbouw van de modules.

Met single-rank modules, die doorgaans een capa­citeit hebben van 8 GB, garandeert AMD een snelheid van DDR4-2933 voor de Ryzen 3000 Matisse, Ryzen 4000G Renoir en Ryzen 5000 Vermeer met vier ­DIMM’s.

Gebruik je daarentegen 16GB-DIMM’s met een dual-­rank opbouw, dan garandeert de chipfabrikant echter alleen DDR4-2666. Inmiddels zijn er ook al ­single-rank modules met die capaciteit. 32GB-DIMM’s zijn daarentegen altijd dual-rank.

In de praktijk zijn meestal hogere klokfrequenties mogelijk dan in de tabel staan weergegeven. Daarom zullen veel moederbordfabrikanten het werk­geheugen hoger klokken dan de AMD specifi­caties.

Indien het systeem instabiel wordt, moet je de geheugen­snelheid verlagen in de BIOS-set-up. Dit zal geen merkbare ­nadelen hebben voor de prestaties.

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er