Bluetooth geluidskwaliteit koptelefoon slecht bij vergaderen – hoe komt dat?

Marco den Teuling
0

Mijn Bluetooth-headset speelt muziek prachtig af – totdat ik aan een videoconferentie deel­neem of anderszins de microfoon aanzet. Dan wordt muziek alleen in mono en in vreselijke kwaliteit afgespeeld. Wat kan ik doen aan de slechte bluetooth geluidskwaliteit?

Het slechte geluid dat je krijgt wanneer de microfoon ingeschakeld is, komt omdat er dan geen bluetooth-profiel met een goede geluidskwaliteit wordt gebruikt, maar het HFP (Hands-Free Profile) of HSP (Headset Profile). Die zijn bedoeld voor spraak en niet voor muziek.

noise cancelling kantoor bluetooth koptelefoon

Slechte bluetooth geluidskwaliteit door activeren microfoon

De bluetooth-profielen voor spraak werken meestal met lagere bandbreedtes die geoptimaliseerd zijn voor spraakoverdracht, maar niet voor muziek. Daardoor klinkt muziek slechter als de microfoon wordt geactiveerd.

Wisselen tussen spraak en muziek

Headsets schakelen meestal betrouwbaar (automatisch) tussen de profielen. Enkele seconden na het beëindigen van een gesprek of een videoconferentie schakelen ze over op A2DP (Advanced Audio Distribution Profile). Dat gebruikt voor het overbrengen van de muziek SBC of aptX als codec, zodat de audiokwaliteit weer verbetert.

Ook moderne headsets met Bluetooth 5.0, die via multipoint tegelijkertijd met een pc en een mobiele telefoon zijn verbonden, zijn niet in staat twee profielen tegelijk te activeren. Ze kunnen wel probleemloos schakelen tussen de twee apparaten. Maar A2DP (voor muziek) in de ene richting en HSP/HFP (voor spraak) in de andere richting werkt niet.

Oplossingen voor betere bluetooth geluidskwaliteit

In theorie zijn twee oplossingen mogelijk: HSP/HFP met betere codecs of A2DP met een returnkanaal voor de microfoon. Maar we kennen geen headsets die dergelijke trucs ondersteunen.

Als je met de hui­dige technologie naar (achtergrond)muziek wilt luisteren, ook tijdens een conferentie of online demo, zijn je mogelijkheden beperkt:

  • Schakel de microfoon uit. Als je zelf niet hoeft te spreken, kun je proberen de microfoon uit te schakelen zodat de headset (hopelijk) automatisch overschakelt naar betere muziekweergave. De mute-knop gebruiken zal waarschijnlijk niet genoeg zijn, maar bij sommige headsets kun je de microfoon makkelijk verwijderen en later weer inpluggen.

bluetooth geluidskwaliteit koptelefoon verandert als je de microfoon ook activeert

  • Gebruik een bedrade headset. Bedrade headsets behouden de optimale geluidskwaliteit, zelfs wanneer de microfoon is inge­schakeld. Helaas is je bluetooth-headset daar niet geschikt voor: de meeste bluetooth headsets die ook een analoge of usb-aansluiting hebben, werken daarmee alleen als koptelefoon en geven de microfoon niet door.
  • Gebruik het Xbox-protocol. Sommige gaming-headsets ondersteunen het draadloze Xbox-protocol. Met een usb-dongle van circa 35 euro, kun je ze ook gebruiken als koptelefoon op een Windows-pc. Dat gepatenteerde draadloze protocol reduceert de geluidskwaliteit niet wanneer de microfoon wordt ingeschakeld.

Ontvang gratis tips om je apparaten en software handig te gebruiken, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  • Gebruik een aparte microfoon. Sluit een aparte usb- of analoge microfoon aan op de pc. Eventueel kun je de al beschikbare microfoon van je laptop of webcam gebruiken, al zijn die vaak erg matig. Gebruik de aparte microfoon naast de headset. Dan moet je wel aan je bureau blijven zitten als je wilt spreken.
    • Gebruik een losse bluetooth microfoon. – De Antlion Modmic Wireless (circa € 130) is een bluetooth-microfoon die je aan een koptelefoon kunt bevestigen. Daarmee kan de koptelefoon in het A2DP-profiel blijven tijdens videogesprekken.

 

Lees uitgebreide tips, info en reviews op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integrere...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er