BIOS een update geven – is dat nodig?

Redactie
1

Moet je het BIOS wel of niet een update geven? 20 jaar geleden was het uitgangspunt nog om BIOS-updates alleen te installeren als er daad­werkelijk problemen zijn. Het updaten van het BIOS is imers niet geheel zonder risico en kan ook weer nieuwe problemen introduceren of het systeem zelfs helemaal platleggen. Tegenwoordig lijken firmware-updates echter even vanzelfsprekend als updates van het besturingssysteem of toepassingen. Wat is wijsheid?


BIOS update nodig


Wanneer zijn er updates voor BIOS?

Updates voor het UEFI BIOS (basic input output system) van moederborden verschijnen nog steeds minder vaak dan bij­voorbeeld Windows-updates. Relatief veel BIOS-­updates betreffen echter het dichten van veiligheids­lekken.


Ontvang meer tips en workshops!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Intel, bijvoorbeeld, brengt elk kwar­taal een bundel updates uit, die vaak BIOS-updates bevatten tegen veiligheidslekken. Die patches vloeien vervolgens over in BIOS-updates van de moederbordfabrikanten – vaak, helaas, met een vertraging van weken of maanden.

Update BIOS voor beveiliging nodig

Afhankelijk van de manier waarop de pc wordt gebruikt en het gebruikte besturingssysteem, is het niet absoluut noodzakelijk een specifieke beveiligingspatch toe te passen. Veel Linux-distributies passen bijvoorbeeld ook microcode-updates toe tegen beveiligingslekken van cpu’s.

Met een zekere vertraging komen die ook via Windows Update op het systeem terecht, of ze kunnen handmatig worden opgezocht, gedownload en geïnstalleerd vanuit de Windows Update-catalogus.

Veel van de Spectre-achtige cpu-kwetsbaarheden zijn boven­dien geen grote bedreiging voor client-pc’s (in tegen­stelling tot bijvoorbeeld voor cloudservers), omdat andere kwetsbaarheden op client-pc’s meestal makkelijker zijn uit te buiten.

Maar zoals je al kunt afleiden uit deze relatief lange toelichting: de beslissing of een BIOS-update met beveiligingspatches al dan niet zinvol is, vereist een analyse van de bedreigingssituatie in elk afzonderlijk geval (bijvoorbeeld aan de hand van de informatie onder het bijbehorende CVE-nummer of de ‘Security Advisory’), wat tijd en een zekere mate van deskundigheid vereist.

Makkelijker en veiliger – BIOS update installeren

Bovendien documenteren veel moederbordfabri­kanten hun respectievelijke BIOS-updates onvoldoende, waardoor je nauwelijks meer te weten komt dan een nietszeggende toelichting zoals ‘security improvements’. In geval van twijfel is het daarom gemakkelijker en veiliger om een BIOS-update te installeren.

Voor een uitgebreide beschrijving van het installeren van een update in BIOS: BIOS update installeren bij computerproblemen – hoe en waarom?

Voor de nieuwste hotline-items: c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

BIOS instellingen vóór installatie Windows goed zetten

Je kunt het beste je BIOS instellingen vóór installatie van Windows goed zetten, om problemen achteraf te vermijden. Achteraf aanpassen is lastiger.

Hoe kun je een UEFI-systeem in de BIOS-modus opstarten

Hoe kun je een UEFI systeem in de BIOS modus opstarten. We bekijken oorzaken en oplossingen voor UEFI boot problemen en hoe oudere besturingssystemen ...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
theo
Lezer
theo

ik bezit een LG blu-ray brander, die heb ik sinds 2009, altijd goed gewerkt nu na lange tijd (meer dan 2 jaar) weer eens een vakantie film gemaakt eb wilde die branden op blu-ray schijf.
geeft in diverse programma, die het voorheen goed deden een fout melding i/o error of write error, de brander werkt normaal in weergave van films.
nu vond ik op internet dat een sata of bios update kan helpen, iemand bekend hier mee?