Bestanden uitwisselen via netwerk – problemen en oplossingen

Noud van Kruysbergen
0

Bestanden uitwisselen via een netwerk kan problemen geven of vragen oproepen. We geven hier enkele antwoorden en oplossingen voor problemen met het delen van bestanden.

Kijk of je vraag of probleem hieronder staat en of je met het antwoord verder komt.

Kijk anders bij de informatie over bestanden uitwisselen tussen verschillende platformen of bestanden uitwisselen tussen werkplekken.

Windows-pc naam op netwerk wijzigen

Windows kent van die cryptische computer­namen toe. In het netwerk zie je daardoor namen als ‘Desktop-QEDKDD’. Hoe kan ik die wijzigen?

Dat doe je als volgt:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram ‘Deze pc’ in Verkenner.
  2. Kies Eigenschappen in het snelmenu.
    Je kunt een snelkoppeling maken naar het betreffende deel van het Configuratiescherm (of het snel openen met de toetsencombinatie Windows+Pause).
  3. Klik bij ‘Instellingen voor computernaam, domein en werkgroep’ op ‘Instellingen wijzigen’.
  4. Ga naar het tabblad Computernaam en klik op ‘Wijzigen’.

De nieuwe naam zou na een herstart en even geduld dan bekend moeten zijn bij het netwerk – je router zorgt er dan als lokale nameserver voor dat die naam binnen het netwerk vindbaar is.

computernaam wijzigen Windows netwerk

Gedeelde map niet als stationsletter maar als map in Windows

Ik wil een gedeelde map (share) onder Windows niet zichtbaar maken als stationsletter, maar mounten als directory onder C:. Is dat mogelijk?

Je kunt daar de symbolic links (‘symlinks’) van NTFS voor gebruiken, die je met het commando mklink op de Opdrachtprompt kunt aanmaken. In plaats van een lokaal linkdoel, geef je gewoon het pad van de share op, bijvoorbeeld:

mklink /d C:\video \\nas\video

De gedeelde map video op de server nas is dan te vinden via C:\video in Windows Verkenner of andere programma’s.

Je moet het mklink-commando uitvoeren als administrator. Om ervoor te zorgen dat Windows verbinding maakt met de share wanneer een gebruiker naar die directory gaat, moet de gebruiker daar voldoende rechten en geldige referenties voor hebben. Indien nodig kun je ze permanent opslaan bij de referenties.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips over netwerken!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Controleren wie met een gedeelde map verbonden is

Hoe kan ik nagaan of er nog gebruikers verbonden zijn met een gedeelde map op mijn pc?

Op een Linux-systeem of een NAS met SSH-toegang wordt dat gedaan door het commando smbstatus, dat ook veel andere details laat zien, zoals de protocolversie waarmee een client verbonden is, of het ondertekenen van het pakket actief is, en zelfs welke bestanden een client in welke modus geopend heeft.

Onder Windows helpt bij een Opdrachtprompt met administratorrechten het commando net session en bij de grafische gebruikersinterface de beheerconsole voor ‘Gedeelde mappen’. De een­voudigste manier om die te starten is door op Windows+R te drukken, fsmgmt.msc in te typen en op Enter te drukken.

bestanden uitwisselen gedeelde map actief verbonden gebruiker

IPC$, ADMIN$ en C$, waar komen die gedeelde mappen vandaan?

Als ik kijk welke gedeelde mappen actief zijn op mijn Windows-pc, vind ik er met een $-teken aan het einde van de naam. Ik zie de mappen IPC$, ADMIN$ en C$. Ik heb die niet zelf aangemaakt. Wat zijn dat?

Dat zijn de zogenaamde administratieve shares (Admin-shares) die Microsoft gebruikt om Windows in grotere netwerken te beheren. Een verbinding met die shares kan alleen tot stand worden gebracht als je rechtstreeks tot een groep met administratorrechten behoort. Andere accounts hebben er geen toegang toe.

Wat je misschien wel ziet: er zijn gebruikers die verbonden zijn met de share IPC$ – dat dient voor de communicatie in het netwerk.

Meer informatie over netwerken en bestandsuitwisseling

In c’t magazine 12/2020 gaan we uitgebreid in op bestanden uitwisselen tussen verschillende platformen, zoals Android, iOS en Windows.  Ongeacht het platform wordt daarbij vaak gebruikgemaakt van zogenaamde Windows-shares (SMB), vandaar dat we ingaan op hoe je dat instelt en gebruikt op allerlei systemen, waaronder ook Linux en macOS.

Wil je een compact en zuinig apparaat om bestanden op te delen voor alle computers en mobiele apparaten? Dan kun je denken aan een goedkope NAS kopen als centrale netwerkopslag en die gebruiken voor bestanden uitwisselen op je netwerk.

(Informatie afkomstig uit het artikel van Peter Siering en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 12/2020, p. 42)

Lees meer over netwerken en bestanden in c't 06/2024

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

Windows 11 zonder reclame? Advertenties uitschakelen doe je zo

Net als Windows 10 ontkomt Windows 11 niet aan de neiging van Microsoft om advertenties rechtstreeks in de kern van het besturingssysteem te integrere...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er