Back-up maken op harde schijf

Marco den Teuling
0

Ik sla mijn belangrijke data regelmatig op een externe harde schijf op, die ik vervolgens in een safe stop. Maar hoe lang kan ik die gegevens op die manier bewaren? Opslagmedia blijven niet voor altijd goed. Moet ik de gegevens regelmatig opnieuw schrijven? Is er een programma waarmee ik de schijf kan “refreshen”?

back-up maken op harde schijf externe harddisk bewaren archiveren opslaan

Harde schijven zijn prima in staat om hun gegevens enige jaren te bewaren zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Voor zover wij weten is er geen mogelijkheid om gegevens te verversen. Dat kun je doen door de gegevens naar een andere harde schijf te kopiëren, dat is sowieso zinvol om te doen. Als er nog genoeg ruimte vrij is, kun je natuurlijk de gegevens een tweede keer op dezelfde schijf kopiëren, maar dat beschermt de gegevens niet als de harde schijf defect raakt.

Fabrikant Western Digital garandeert dat gegevens op hun harde schijven ten minste één jaar behouden blijven, als de schijf tenminste bij een omgevingstemperatuur tussen 0 en 70 °C en een luchtvochtigheid tussen 5 en 95 procent bewaard wordt. Voor het opslaan gedurende langere perioden zijn er geen specificaties.

Er zijn drie mogelijke bedreigingen voor de harde schijven die je bewaart: demagnetisering, corrosie van de schijven en schrijf-leeskoppen en uitdrogend smeermiddel in de lagers. Ondanks de steeds hogere gegevensdichtheid is het volgens WD praktisch uitgesloten dat de schijf zal demagnetiseren. Tegen corrosie helpt vooral een opslag in een gematigd klimaat (temperatuur lager dan 30 °C, luchtvochtigheid van maximaal 50%). Voor de houdbaarheid van het smeermiddel bestaat volgens WD geen test voor de lange termijn.

En ten slotte: je moet een harde schijf natuurlijk nooit in de buurt van een magneet bewaren.

Om de back-up te maken kun je bijvoorbeeld een van deze back-upprogramma’s voor Windows gebruiken.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er