AV1-videocodec voor Windows 10

Daniel Dupré
0

Ik wil graag video’s bekijken met de nieuwe AV1-videocodec, maar ik krijg de testvideo’s van YouTube met de hoge-resolutie niet weergegeven op mijn Windows 10-systeem. Wat kan ik doen omdat voor elkaar te krijgen?

Naast een actuele versie van Windows 10 heb je een ook browser nodig die de AV1-codec ondersteunt. De actuele versies van Chrome (vanaf versie 85) of de op Chrome gebaseerde versie van Edge komen daar voor in aanmerking. Of als je geen van deze twee browsers wilt gebruiken, kun je naar keuze ook Firefox (vanaf versie 63) hiervoor gebruiken. Als je de browsers regelmatig bijwerkt, of standaard hebt ingesteld dat ze automatisch updates downloaden en installeren, zou je browser met grote waarschijnlijkheid geschikt zijn.

AV1 Video Extension

Voor een eventuele hardwarematige versnelling heb je bovendien daarnaast ook nog de AV1 Video Extension van Microsoft nodig. Deze is gratis verkrijgbaar in de Microsoft Store. Typ gewoon ‘AV1’ in het zoekveld van de store, dan zal de video-extensie worden weergegeven in de auto-aanvullen suggestielijst. Of klik op deze link om de AV1 Video Extension te downloaden.

AV1-videocodec, Microsoft Store

De videocodec AV1 kun je via de Microsoft Store downloaden. Ook moet je browser AV1 ondersteunen.

Maar pas op: AV1-video’s met ultrahoge resolutie in 4K of zelfs 8K kunnen zelfs een zeer snelle pc aan zijn grenzen brengen, waardoor films flink gaan haperen. Dit kan worden verholpen door speciale hardware-units in de gpu, die het werk van de cpu overnemen. Zulke hardwaredecoders vind je alleen in nieuwe generaties grafische chips, namelijk Nvidia GeForce RTX 3000 en Intel Xe en AMD’s Radeon RX 6000.

 

(Deze tekst is verschenen in c’t5/2021, op pagina 143)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

 

 

Meer handige tips lees je in c't 06/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er