Automatisch ontgrendelen versleutelde usb-stick

Alieke van Sommeren
2

Kun je Bitlocker zo instellen dat een versleutelde usb-stick automatisch wordt ontgrendeld als ik hem aansluit op mijn pc, maar dat op andere computers een wachtwoord wordt gevraagd?

Ja, maar bij Windows 8.1 en 10 heeft Microsoft die optie wel verstopt. Klik op ‘Meer opties’ in het wachtwoorddialoogvenster en vink aan dat het station automatisch ontgrendeld moet worden op deze computer.

Bij Windows 7 is de overeenkomstige optie meteen zichtbaar bij de wachtwoordprompt, maar kan alleen gebruikt worden in de edities die BitLocker ook ondersteunen.

Windows onthoudt de instelling voor elke stick afzonderlijk, dus bij andere usb-sticks met dezelfde stationsletter wordt nog steeds om het wachtwoord gevraagd.

Meer handige tips in c't magazine 4/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Windows 11 processor niet ondersteund of wel? Check de lijst

Windows 11 werkt niet op alle processors. Kijk hier of Windows 11 je Intel of AMD processor ondersteunt of niet. En wat je eraan kunt doen.

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
john moenen
Lezer
john moenen

ik heb een usbstick van merk sandisk van 256 gb deze staat op alleen lezen hoe kan ik deze beschrijfbaar maken

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Dat hangt ervan af wat de oorzaak is. Twee mogelijke opties:

* Sommige sticks hebben een (erg) kleine fysieke schakelaar ergens op de stick zitten om schrijfbeveiliging in of uit te schakelen. Die moet je dan verzetten.

* Als je de gegevens erop eerst kopieert of niet meer nodig hebt, kan de stick (opnieuw) formatteren het probleem misschien verhelpen.

Usb-sticks kun je ook beheren via Schijfbeheer om bijvoorbeeld een alleen-lezen attribuut te verwijderen. Meer over Schijfbeheer hier:
https://www.ct.nl/workshops/partitie-beheren-schijfbeheer-windows/