Automatisch ontgrendelen versleutelde usb-stick

Alieke van Sommeren
4

Kun je Bitlocker zo instellen dat een versleutelde usb-stick automatisch wordt ontgrendeld als ik hem aansluit op mijn pc, maar dat op andere computers een wachtwoord wordt gevraagd?

Ja, maar bij Windows 8.1 en 10 heeft Microsoft die optie wel verstopt. Klik op ‘Meer opties’ in het wachtwoorddialoogvenster en vink aan dat het station automatisch ontgrendeld moet worden op deze computer.

Bij Windows 7 is de overeenkomstige optie meteen zichtbaar bij de wachtwoordprompt, maar kan alleen gebruikt worden in de edities die BitLocker ook ondersteunen.

Windows onthoudt de instelling voor elke stick afzonderlijk, dus bij andere usb-sticks met dezelfde stationsletter wordt nog steeds om het wachtwoord gevraagd.

Meer handige tips in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

4 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
john moenen
Lezer
john moenen

ik heb een usbstick van merk sandisk van 256 gb deze staat op alleen lezen hoe kan ik deze beschrijfbaar maken

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Dat hangt ervan af wat de oorzaak is. Twee mogelijke opties:

* Sommige sticks hebben een (erg) kleine fysieke schakelaar ergens op de stick zitten om schrijfbeveiliging in of uit te schakelen. Die moet je dan verzetten.

* Als je de gegevens erop eerst kopieert of niet meer nodig hebt, kan de stick (opnieuw) formatteren het probleem misschien verhelpen.

Usb-sticks kun je ook beheren via Schijfbeheer om bijvoorbeeld een alleen-lezen attribuut te verwijderen. Meer over Schijfbeheer hier:
https://www.ct.nl/workshops/partitie-beheren-schijfbeheer-windows/

Frederic
Lezer
Frederic

ik heb een usb memory drive die met bitlocker beveiligd is maar waarvan ik het paswoord niet meer ken om te ontgrendelen. Er staan hier heel wat foto’s op die ik wil recupereren. Iemand een idee hoe ik de USB alsnog kan ontgrendelen en de foto’s kan recupereren?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Zonder wachtwoord is de enige optie om de usb-stick te ontgrendelen een Bitlocker herstelsleutel. Als je die niet bij inschakelen van Bitlocker op de usb-stick zelf hebt geprint of bewaard, staat hij misschien in je gekoppelde OneDrive-account (inloggen via https://onedrive.live.com/recoverykey/).
Zonder herstelsleutel en wachtwoord is ons geen mogelijkheid bekend om bij de beveiligde inhoud te komen.