Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten

Marco den Teuling
0

Mijn partner en ik delen een Windows 10-pc. We hebben elk ons eigen gebruikersaccount. Als ik de computer inschakel nadat mijn partner hem heeft gebruikt en later weer wil afsluiten, waarschuwt Windows dat de pc nog steeds door een andere gebruiker wordt gebruikt en dat er tijdens het afsluiten gegevens verloren kunnen gaan.
Bij Taakbeheer zie ik inderdaad dat mijn partner nog steeds ingelogd is. Maar de pc was op een normale manier afgesloten. Omgekeerd gebeurt hetzelfde wanneer mijn partner de computer na mij gebruikt. Ik dacht altijd dat als je Windows afsluit, je ook automatisch wordt uitgelogd.

In principe is dat ook zo. Windows 10 heeft echter geprobeerd om voor sommige versies het herstarten na updates voor gebruikers makkelijker te maken. Daarvoor wordt de laatste gebruiker na het starten nieuw aangemeld, maar blijft de desktop vergrendeld totdat er een wachtwoord wordt ingevoerd. Op een computer die maar door één persoon wordt gebruikt is dat wel handig, maar in jouw geval werkt het eerder contraproductief.

Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten oplossing

Deze aanmeldingsoptie kan zorgen voor een waarschuwing als een andere gebruiker na een herstart de pc afsluit.

Je kunt die functie uitschakelen. Open daarvoor Instellingen en ga naar ‘Accounts / Aanmeldingsopties’. De knop die je zoekt heet ‘Na een update of herstart de configuratie van mijn apparaat automatische voltooien en mijn apps opnieuw openen op basis van mijn aanmeldingsgegevens’. Al je die optie deactiveert, moet je na een herstart je weer volledig aanmelden, maar het wisselen naar een andere gebruiker werkt dan zonder rare meldingen.

De optie geldt alleen voor de huidige gebruiker. Om dit voor alle gebruikers te laten werken, moet je de knop per account omzetten.

Je kunt overigens bij Taakbeheer op het tabblad Gebruikers zien welke andere gebruiker(s) bij de computer zijn aangemeld. Taakbeheer open je snel via een rechtsklik op een leeg deel van de Taakbalk en vervolgens Taakbeheer kiezen. Via het snelmenu in Taakbeheer kun je eventueel andere accounts afmelden (waarbij je dan meteen een waarschuwing krijgt).

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er