Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten

Marco den Teuling
0

Mijn partner en ik delen een Windows 10-pc. We hebben elk ons eigen gebruikersaccount. Als ik de computer inschakel nadat mijn partner hem heeft gebruikt en later weer wil afsluiten, waarschuwt Windows dat de pc nog steeds door een andere gebruiker wordt gebruikt en dat er tijdens het afsluiten gegevens verloren kunnen gaan.
Bij Taakbeheer zie ik inderdaad dat mijn partner nog steeds ingelogd is. Maar de pc was op een normale manier afgesloten. Omgekeerd gebeurt hetzelfde wanneer mijn partner de computer na mij gebruikt. Ik dacht altijd dat als je Windows afsluit, je ook automatisch wordt uitgelogd.

In principe is dat ook zo. Windows 10 heeft echter geprobeerd om voor sommige versies het herstarten na updates voor gebruikers makkelijker te maken. Daarvoor wordt de laatste gebruiker na het starten nieuw aangemeld, maar blijft de desktop vergrendeld totdat er een wachtwoord wordt ingevoerd. Op een computer die maar door één persoon wordt gebruikt is dat wel handig, maar in jouw geval werkt het eerder contraproductief.

Andere gebruiker actief in Windows bij afsluiten oplossing

Deze aanmeldingsoptie kan zorgen voor een waarschuwing als een andere gebruiker na een herstart de pc afsluit.

Je kunt die functie uitschakelen. Open daarvoor Instellingen en ga naar ‘Accounts / Aanmeldingsopties’. De knop die je zoekt heet ‘Na een update of herstart de configuratie van mijn apparaat automatische voltooien en mijn apps opnieuw openen op basis van mijn aanmeldingsgegevens’. Al je die optie deactiveert, moet je na een herstart je weer volledig aanmelden, maar het wisselen naar een andere gebruiker werkt dan zonder rare meldingen.

De optie geldt alleen voor de huidige gebruiker. Om dit voor alle gebruikers te laten werken, moet je de knop per account omzetten.

Je kunt overigens bij Taakbeheer op het tabblad Gebruikers zien welke andere gebruiker(s) bij de computer zijn aangemeld. Taakbeheer open je snel via een rechtsklik op een leeg deel van de Taakbalk en vervolgens Taakbeheer kiezen. Via het snelmenu in Taakbeheer kun je eventueel andere accounts afmelden (waarbij je dan meteen een waarschuwing krijgt).

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't magazine 8-9/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er