Ander lettertype voor Linux-desktop

Daniel Dupré
0

Ik wil op mijn Linux-desktop graag een ander lettertype gebruiken voor monospace-tekst. Bij de afzonderlijke programma’s kan ik dat aanpassen, maar ik zou liever het standaardlettertype overal veranderen. Ik gebruik Gnome, maar kan geen instelling vinden om dat te doen. Is daar een manier voor?

Ja, die is er – maar met de normale desktop­instellingen (het gnome-control-center) is er inderdaad geen optie waarmee je dat kunt doen. De eenvoudigste manier is om de tool gnome-tweaks te installeren, die dergelijke instellingen wel biedt.

gnome tweaks

Met een extra tool van Gnome kun je de standaard lettertypes op een handige manier aanpassen.

Als je de exacte naam weet van het lettertype dat je wilt gebruiken, kun je de instelling ook in de ­terminal doen met de tool gsettings:
gsettings set \
org.gnome.desktop.interface \
monospace-font-name “‘naam lettertype’”

In het algemeen is het echter sowieso de moeite waard om gnome-tweaks te installeren, omdat het een erg handige tool is om te hebben.

Meer handige tips & trucs in c't 08-09/2024

Meer over

LinuxSoftware

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Linux-distributie Parrot Security voor pentesters en hackers

Het kleurrijke live-systeem Parrot Security heeft een zeer goed gevulde gereedschapskist voor pentesters en hackers. Het is ook beschikbaar in een onb...

Extra veilige laptop: Linux-laptop Nitrokey Nitropad X230

De NitroPad X230 is bijzonder veilig: de extra veilige laptop is standaard versleuteld en het starten van het systeem kan via een cryptostick gecontro...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er