Activeren Windows op een nieuwe pc – vragen en antwoorden

Noud van Kruysbergen
5

Als je Windows naar een nieuwe pc verhuist, is een nieuwe activering nodig. Dat gaat vaak volledig automatisch, maar helaas niet altijd. We geven antwoord op enkele vragen rond activeren Windows op een nieuwe pc.

Al geactiveerd?
Hoe weet ik of Windows al dan niet geactiveerd is en dus of ik iets moet doen?

Na de verhuizing staat dan bij het Configuratiescherm onder het item Systeem de betreffende informatie of Windows zichzelf automatisch opnieuw heeft geactiveerd of niet. De snelste manier om dat te zien te krijgen is de sneltoets Windows+Pause gebruiken.

activeren Windows licentie activatie

Via een toetsencombinatie open je snel een venster met info over de activatie van Windows.

Geen activering
Windows blijkt zichzelf na een controle als niet geactiveerd te beschouwen. Wat nu?

Dat gebeurt vaak na een verhuizing als Windows nog geen geschikt stuurprogramma heeft voor de netwerkinterface van de nieuwe pc en er daarom geen internetverbinding voor het automatische activeren tot stand kan komen. Je kunt dat controleren met het Apparaatbeheer (in Configuratiescherm onder Systeem). Als je bij Netwerkadapters vraagtekens ziet staan, ontbreekt er minstens één stuurprogramma. Installeer dat alsnog.

Als het automatische activeren mislukt en er wel een internetverbinding is, beschikt het systeem waarschijnlijk niet over de juiste licentiecode. Dat is het geval als er oorspronkelijk Windows 7 of 8.1 geïnstalleerd was en je die installatie een gratis upgrade hebt gegeven naar Windows 10.

Dergelijke installaties worden door de activeringsservers van Microsoft geïdentificeerd op basis van een individu­ele hardware-ID, die na de verhuizing niet meer overeenkomt met de hardware. In dat geval moet je de installatiecode opnieuw invoeren.

Maar let op: zelfs als Windows 10 draait, is de code die van de originele Windows 7, 8 of 8.1. Je kunt in het Configuratiescherm onder Systeem klikken op ‘Productcode wijzigen’ om een dialoogvenster te openen.

Lees meer over Windows overzetten in c't mei/2019

Oude code zoeken
Waar kan ik de installatiecode vinden om Windows opnieuw te activeren?

Bij de System Builder-, Full- en Upgrade-licenties vind je de installatiecode in de doos.

Bij apparaten met een vooraf geïnstalleerde Windows 7 (OEM-licentie) was het gebruikelijk om de code op een sticker op het apparaat te zetten. Bij notebooks verborgen de fabrikanten die vaak in het batterijvak of op de voeding. Let op! Je hebt echt de code van de sticker nodig, want in dergelijke gevallen bevat het systeem een OEM-specifieke code die niet kan worden geactiveerd, maar die alleen samenwerkt met een OEM-certificaat op de oorspronkelijke pc. Daarom geldt helaas: geen sticker, geen installatiecode. Je moet dan voor een vervanging zorgen.

Bij apparaten met een vooraf geïnstalleerde Windows 8, 8.1 of 10 zit de sleutel in de hardware, om precies te zijn in de ACPI-tabel MSDM in de firmware van het moederbord – in platte tekst. Die kun je uitlezen met freeware-programma’s als ProduKey en RWeverything.

Doorwerken met de oude installatie
Ik wil mijn vertrouwde installatie niet alleen gebruiken op de nieuwe pc, maar ook op de oude. Kan dat?

In dat geval heb je een aanvullende licentie nodig omdat Microsoft het werken met meerdere installaties met dezelfde licentie niet toestaat.

Maar zelfs als je er een hebt, denk daar dan nog eens over na. Technisch gezien kun je de oude installatie eenvoudig met een imager of c’t-WIMage naar de nieuwe hardware verplaatsen en vervolgens de installatiecode van de extra licentie op de nieuwe pc invullen in het activeringsvenster. Formeel juridisch gezien maak je daarmee echter inbreuk op het auteursrecht omdat de Windows-kopie gewijzigd is. Dat zou in alle gevallen echter geen gevolgen hebben, want de resulterende synthese-Windows valt in de praktijk niet te onderscheiden van een legitiem aangeschafte Windows. Eigenlijk is het een van die typische gevallen waarvoor volgens een oude wijsheid geldt dat als er geen klacht is, de rechter ook geen uitspraak doet.

Als je op internet zoekt naar aanbiedingen voor een extra licentie, zul je regelmatig verleidelijk goedkope aanbiedingen voor slechts een paar euro tegenkomen, maar je moet ervan uitgaan dat die juridisch problematisch zullen zijn. Je blijft aan de veilige kant met een System Builder- of volledige versie. Voor bedrijven, autoriteiten en instellingen kan het aanschaffen van een volumelicentie de moeite lonen.

Al geactiveerd?
Moet ik voor het verhuizen mijn Windows-installatie deactiveren voordat ik die naar de nieuwe pc verplaats, zodat de activering op de nieuwe pc werkt?

Nee, dat is niet nodig en zelfs niet mogelijk. Zo lang je de installatie op de oude pc niet meer gebruikt, hoef je daar niets te doen.

Praktische tips en achtergrondinfo vind je in c't 06/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Jean
Lezer
Jean

IK heb zopas een nieuwe notebook windows 10 gekocht bij Aldi. Op het scherm staat: activeer windows…. ga naarinstellingen. Maar ik heb het 25 tellende tekens code niet. Nergens te vinden. Ze sturen van hier naar daar, maar geen oplossing. Hoe of waar vind ik die code?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Als Windows 10 vooraf al is geïnstalleerd, wordt de code doorgaans uit de firmware gehaald en gaat de activatie vanzelf als je verbinding met internet hebt, je hoeft zelf niets in te vullen.
Als dat niet zo is, zou de verkoper de code ergens mee geleverd moeten hebben (zie onder het kopje ‘Oude code zoeken’.

Niels
Lezer
Niels

Mijn computer zegt nu dat de licence binnenkort is afgelopen. Ook ik heb mijn laptop bij de Aldi gekocht. Wat kan ik hier aan doen? Is het een kwestie van instelling?

gr

Jo Adams
Lezer
Jo Adams

Beste, ik heb hetzelfde probleem maar werd ook nog niet verdergeholpen. Heb al wel enkele voorstellen gehad om het op te lossen maar geen enkele werkt.

ee hagebeuk v winden
Lezer
ee hagebeuk v winden

ik kryg mijn locatie niet ingeschakeld op windows 10 pro weet iemand hoe ik het kan instellen de schuifjes doen het niet kan ze niet aanzetten