Accent in plaats van aanhalingsteken bij typen

Marco den Teuling
1

Wanneer ik op mijn Windows-10-pc’s tekst intyp en ik een (dubbel) aanhalingsteken invoer, dan verschijnt dat pas als ik begin te typen. Als ik dan een klinker intyp, verschijnt er geen aanhalingsteken maar een letter met een accent, bijvoorbeeld een á of é, of een trema in het geval van een dubbel aanhalingsteken (ä of ë). Dat is wel handig, maar nu wil ik vaker wat code intypen, en dan is dat soms lastig. Is het mogelijk om dat uit te schakelen zodat er direct een aanhalingsteken verschijnt?

Dat komt door het geselecteerde toetsenbord. Wat je beschrijft is normaal als de toetsenbord-lay-out ‘Verenigde Staten (Internationaal)’ geselec­teerd is – handig om accenten en trema’s te typen.

accent in plaats van aanhalingsteken bij typen toetsenbord

Als het ‘internationale’-toetsenbord lastig is, kun je via de Windows-instellingen een andere toetsenbord-lay-out selecteren.

Om het uit te schakelen, moet je een ander toetsen­bord selecteren. Ga in Windows naar ‘Instellingen / Tijd en taal / Taal’, en klik rechts in het scherm onder Voorkeurstalen op de geselecteerde taal. Dan verschijnt de knop Opties. Klik daarop en je ziet onder toetsenborden de geselecteerde toetsenbordlay-out staan. Klik op ‘Een toetsenbord toevoegen’ en selecteer ‘Verenigde Staten’ uit de lijst, dus zonder ‘(internationaal)’. Als dat toetsenbord is geselecteerd, zullen de aanhalingstekens meteen verschijnen als je ze intypt.

Je beschikt op dat moment echter niet meer over de mogelijkheid letters met accenten of trema’s te typen. Mocht je dat willen, moet je weer terugschakelen naar het ‘Verenigde Staten (Internationaal)’-toetsenbord, of je kunt tussendoor met de toetsencombi­natie Windows + . het emoji-invoerveld openen, waar je rechts bovenin ook het overzicht vindt van speciale tekens.

Lees meer tips en uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't apr/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

AMD Ryzen blokkeert handtekening

Onlangs heb ik een nieuwe AMD Ryzen-computer aangeschaft en nu lukt het me niet meer om e-mails in Outlook met mijn digitale certificaat te onderteken...

Lettertype wijzigen Windows 10 systeem

Ik wil in Windows 10 het lettertype wijzigen van de interface. Waar heeft Microsoft die optie verstopt voor het wijzigen van het systeemlettertype?

Interessant voor jou

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Tomm
Lezer
Tomm

Of je laat de toetsenbordindeling op VS-internationaal staan en typt een spatie achter het dubbele aanhalingsteken. Kwestie van wennen.