Accent in plaats van aanhalingsteken bij typen

Marco den Teuling
2

Wanneer ik op mijn Windows-10-pc’s tekst intyp en ik een (dubbel) aanhalingsteken invoer, dan verschijnt dat pas als ik begin te typen. Als ik dan een klinker intyp, verschijnt er geen aanhalingsteken maar een letter met een accent, bijvoorbeeld een á of é, of een trema in het geval van een dubbel aanhalingsteken (ä of ë). Dat is wel handig, maar nu wil ik vaker wat code intypen, en dan is dat soms lastig. Is het mogelijk om dat uit te schakelen zodat er direct een aanhalingsteken verschijnt?

Dat komt door het geselecteerde toetsenbord. Wat je beschrijft is normaal als de toetsenbord-lay-out ‘Verenigde Staten (Internationaal)’ geselec­teerd is – handig om accenten en trema’s te typen.

accent in plaats van aanhalingsteken bij typen toetsenbord

Als het ‘internationale’-toetsenbord lastig is, kun je via de Windows-instellingen een andere toetsenbord-lay-out selecteren.

Om het uit te schakelen, moet je een ander toetsen­bord selecteren. Ga in Windows naar ‘Instellingen / Tijd en taal / Taal’, en klik rechts in het scherm onder Voorkeurstalen op de geselecteerde taal. Dan verschijnt de knop Opties. Klik daarop en je ziet onder toetsenborden de geselecteerde toetsenbordlay-out staan. Klik op ‘Een toetsenbord toevoegen’ en selecteer ‘Verenigde Staten’ uit de lijst, dus zonder ‘(internationaal)’. Als dat toetsenbord is geselecteerd, zullen de aanhalingstekens meteen verschijnen als je ze intypt.

Je beschikt op dat moment echter niet meer over de mogelijkheid letters met accenten of trema’s te typen. Mocht je dat willen, moet je weer terugschakelen naar het ‘Verenigde Staten (Internationaal)’-toetsenbord, of je kunt tussendoor met de toetsencombi­natie Windows + . het emoji-invoerveld openen, waar je rechts bovenin ook het overzicht vindt van speciale tekens.

Lees meer tips en uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't magazine 4/2023

Meer over

Software

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Chat GPT werkt niet? Zo omzeil je dat Chat GPT niet bereikbaar is!

Heb je problemen met het feit dat ChatGPT niet werkt of niet bereikbaar is? Wij geven je in dit artikel een aantal tips om dit probleem op te lossen.

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoon volume automatisch verandert in Windows 10 en Windows 11. In deze hotline geven we je twee o...

Interessant voor jou

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Tomm
Lezer
Tomm

Of je laat de toetsenbordindeling op VS-internationaal staan en typt een spatie achter het dubbele aanhalingsteken. Kwestie van wennen.

Bram
Lezer
Bram

Toen ik klein was, waren er speciale Nederlandse toetsenborden voor het intikken van letters met diakritische tekens (zoals trema’s en accenten). Helaas waren die al uitgestorven toen ik zelf computers ging gebruiken…