Vier redenen waarom er zoveel aandacht is voor IoT

Marco den Teuling
0

In de media, ook in c’t magazine, lees je steeds vaker over IoT of Internet of Things. Dat is niet zo vreemd. We worden steeds digitaler. Niet alleen wij mensen, ook de dingen om ons heen. Machines, auto’s, koelkasten, en zelfs landbouwgronden, dijken en gebouwen. Zo’n beetje alle ‘dingen’ kunnen, vaak voorzien van sensoren, verbonden worden met internet. En zodra ze online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met bedrijven en met veel meer. Dat is het internet der dingen oftewel Internet of Things (IoT). In c’t lees je bijvoorbeeld hoe je IoT-apparaten in huis veilig aansluit (c’t 6/2017, Smart Home beveiligen, p.104) en alles over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

De data die uit al die connecties voortkomt, levert een enorme meerwaarde op voor mensen die meer inzicht willen. Daarnaast kan de integratie van mensen, machines, processen en gegevens productieprocessen en klantervaringen verbeteren. Maar ook nieuwe business mogelijkheden creëren en oplossingen bieden die tot nu toe ondenkbaar waren. In zo goed als alle sectoren: van overheid tot zorg en de maakindustrie. Van de agrarische industrie tot transport en logistiek.

De ontwikkeling van IoT gaat razendsnel en is niet meer te stoppen. Onderzoeksbureaus, zoals Gartner, voorspellen dat in 2020 al zo’n 20 miljard apparaten met elkaar verbonden zullen zijn. Wie slim is, maakt IoT daarom nu al onderdeel van zijn bedrijf(sprocessen). Zo voorkom je als bedrijf dat je straks achter de feiten aanloopt. De 4 belangrijkste redenen om met IoT te starten:

1 Efficiënt(er) werken

IoT maakt eindeloos veel informatie beschikbaar die voorheen niet voorhanden was. Dankzij sensoren in landbouwgrond weten boeren exact hoe vochtig de grond is. En vuilnisbakken kunnen ons laten weten hoe vol ze zijn en dus of ze geleegd moeten worden. Wie handig gebruik weet te maken van dergelijke informatie, kan veel (kosten-) efficiënter te werk gaan dan tot nu toe mogelijk was.

2 Klantervaring verbeteren

Dankzij al die nieuwe data kunnen bedrijven veel sneller en beter inspelen op wensen en verwachtingen van klanten. En ze zelfs meer bieden dan waar ze op rekenen. Ze krijgen bijvoorbeeld real time inzicht in een businessproces, zodat ze exact weten wanneer een bepaald product komt. Of ze ontvangen tijdig een bericht over preventief onderhoud van een vervoermiddel of apparaat, zodat die niet stilvallen.

3 Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen

Een ander voordeel van al die nieuwe data is dat we niet alleen bestaande bedrijfsprocessen kunnen verbeteren, maar ook volledig nieuwe bedrijfsmodellen kunnen ontwikkelen. Denk aan het verkopen van uitkomsten in plaats van spullen: lichturen in plaats van gloeilampen, schone gebouwen in plaats van schoonmaakrondes.

4 Wet- en regelgeving

Of en hoe IoT wordt ingezet in bedrijven, kunnen ze deels zelf bepalen. Maar de Europese wet- en regelgeving past zich ook snel aan de nieuwe mogelijkheden aan. Zo moeten alle nieuwe auto’s in de EU al een emergency call kunnen doen. En nutsbedrijven moeten kunnen aantonen dat ze geleverd hebben. Dit soort regelgeving zal de komende jaren verder uitbreiden. Daarom kunnen bedrijven niet achterover leunen, maar zullen ze aan de slag moeten.

Zelf aan de slag met IoT

Als particulier kun je via c’t magazine op de hoogte blijven en bijvoorbeeld aan de slag met artikelen over het segmenteren van je thuisnetwerk. Bedrijven kunnen terecht bij allerlei dienstverleners die zich met IoT bezighouden. De connectiviteit en andere oplossingen die providers zoals KPN bieden spelen daarbij een belangrijke rol.  Zo maakte KPN’s LoRa-netwerk Nederland het eerste land ter wereld met een compleet dekkend netwerk dat geheel bedoeld is voor dataverkeer voor IoT. Benieuwd hoe Internet of Things van KPN kan bijdragen aan de bedrijfsvoering? Neem contact op met de IoT specialisten van KPN voor meer informatie over de totaaloplossingen in IoT.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Innovatie in vele vormen: ASUS, ‘In search of Incredible’

ASUS is een fabrikant die vaak nieuwe dingen probeert, geheel volgens de slogan 'In search of Incredible'. Bekijk dit overzicht maar eens.

HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11: nieuwe, krachtige MKB- en Edge-servers

Of je nu een tower- of rackserver nodig hebt, de HPE ProLiant ML30 en DL20 Gen11-servers met de nieuwe Intel Xeon-cpu's zijn veelzijdige, betaalbare i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er