Connected weegschalen met wifi en bluetooth

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Met connected weegschalen moet het gemakkelijker worden om een gezond gewicht te behalen en behouden. Dat doen ze door metingen bij te houden en inzichtelijk te maken hoe je gewicht verandert.

Afvallen is in theorie heel simpel: beter en soms minder eten en meer bewegen. Toch blijft het voor veel mensen lastig om hun streefgewicht te bereiken.

Wetenschappers van de Cornell University in New York kwamen er na een twee jaar durend onderzoek achter dat je makkelijker afvalt en op gewicht blijft als je je dagelijks weegt en de metingen bijhoudt.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de dagelijkse routine je motiveert om bewuster bezig te zijn met voeding en de invloed die voeding heeft op je gewicht. Door je gewicht regelmatig te meten en te loggen, kun je betrouwbaar bepalen of je goed bezig bent. Pas als je over de langere termijn gaat meten, kun je trends echt goed herkennen.

Je kunt natuurlijk ook je gewicht bijhouden met een normale weegschaal en een notitieblokje of een Excel-sheet. Het is alleen een stuk makkelijker om de analyse door een app of online dienst te laten doen. Die kunnen de cijferbrij omzetten in een mooie grafiek, zodat trends duidelijk zichtbaar worden. Bovendien krijg je soms ook handige tips op basis van de gegevens.

Meer uitgebreide producttests vind je in c't 05/2024

Geteste weegschalen

We hebben zeven connected weegschalen getest: de Fitbit AriaGarmin Index Smart ScalePolar BalanceRuntastic Libra (identiek aan de Beurer BF 800), Tanita RD-953Withings Body Cardio en Xiaomi Mi Smart Scale. Die laatste is vanuit China of zelfs via Europese webshops te bestellen voor zo’n vijftig euro: een schijntje in vergelijking met de honderd tot tweehonderd euro van de overige weegschalen.

De Tanita RD-953 is een pre-productiemodel, maar inmiddels is deze samen met een nieuwe versie van de bijbehorende app gewoon te koop. De Fitbit Aria, Garmin Index Smart Scale en Withings Body Cardio zijn wifiweegschalen. Je verbindt ze met je draadloze netwerk en koppelt ze met je account aan de online dienst van de fabrikant. Zo sturen ze na elke keer wegen de waardes zelf door naar de cloud.

De weegschalen van Polar, Runtastic, Tanita en Xiaomi sturen de gegevens via bluetooth smart door naar een app van de fabrikant op een gekoppelde smartphone. De weegschaal van Withings kan ook bluetooth smart gebruiken, maar biedt dan slechts een beperkt aantal functies. De wifiverbinding heeft als voordeel dat je tijdens het wegen je smartphone niet in de buurt hoeft te houden.

Toch kun je de telefoon wel voor de analyse gebruiken. Daarvoor haalt hij de gegevens uit de cloud. De waarden belanden dus hoe dan ook altijd in de app van de fabrikant. Die apps zijn allemaal gratis beschikbaar voor Android en iOS.

Phoning home

Bij de eerder geteste wifi-weegschaal Xavax Youw8 (zie c’t 11/2012, p. 44) bleek echter al hoe onhandig een koppeling met de cloud kan zijn, nog los van privacy-issues. Het bedrijf achter de bijbehorende portal bestaat namelijk niet meer. De weegschaal laat de waarden alleen nog lokaal zien. Je hebt geen mogelijkheid meer om ze ergens verder te analyseren.

Ook bij een bluetoothverbinding met je smartphone belanden de metingen meestal op de servers van de fabrikant. De app stuurt ze namelijk door zodra hij een internetverbinding heeft. Bij de modellen van Polar, Tanita en Withings is dit prima na te gaan. Bij Xiaomi bleef het onduidelijk of de gegevens naar een server worden doorgestuurd. Wel moet je eerst een account bij de fabrikant aanmaken voor je de Mi-weegschaal kunt gebruiken.

Compleet pakket

Veel aanbieders van connected weegschalen hebben ook activity trackers of sporthorloges in hun assortiment. De weegschalen maken meestal deel uit van een totaalconcept waarbij gegevens van verschillende apparaten worden samengevoegd en via de app of een online portal naast elkaar worden gepresenteerd.

De apparaten wisselen vaak ook onderling gegevens uit via de clouddienst. De tracker of het sporthorloge verandert dan bij de volgende keer synchroniseren de waarde voor je gewicht, zodat hij bijvoorbeeld beter kan bepalen hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Testresultaten

Fitbit Aria

Fitbit Aria

De Aria laat behalve het gewicht alleen je percentage lichaamsvet zien. De app van Fitbit geeft naast de BMI ook nog de ‘magere massa’ aan.

Deze waarde wordt bepaald door het aantal kilo vet van je totale gewicht af te halen, en houdt dus geen rekening met je botten, spieren en water. Daarom zegt die waarde niet zo veel.

De gemeten waarden van de Aria waren over het algemeen goed. De weegschaal reageert wat gevoelig als je hem vlak voor het wegen op een andere plek neerzet. Dan worden het gewicht en vetpercentage wat te hoog aangegeven.

Als je twijfelt aan de metingen, moet je op dezelfde plek meteen een tweede meting uitvoeren. Als de weegschaal dan niet meteen nieuw resultaat geeft, maar je door het meetproces leidt, voert hij intern een foutcorrectie door. In de test kregen we daarna weer de juiste waarden in beeld.

De Aria stuurt gegevens via wifi door naar de servers van Fitbit. Let er wel op dat de weegschaal alleen de oudere 802.11b-wifistandaard ondersteunt. Het kan zijn dat die in je router standaard uitgeschakeld is en je hem dus eerst moet activeren, maar het kan ook zijn dat je router 802.11b helemaal niet (meer) ondersteund. Het is wel zaak daar van tevoren even naar te kijken, zodat niet na aankoop blijkt dat je het connected deel niet kunt gebruiken.

Pluspunten

  • correcte meetwaarden

Minpunten

  • analyse beperkt tot gewicht en vetpercentage
  • beperkte wifi-standaard

Bekijk weegschaal

Garmin Index Smart Scale

Garmin Index Smart Scale

De Index Smart Scale van Garmin stuurt de metingen via wifi door. Tijdens onze test werkte dat prima. Bluetooth smart en ANT+ worden alleen gebruikt om de weegschaal in te stellen.

Het gewicht bepalen ging prima. Bij het berekenen van het vetpercentage zag het er wat minder goed uit. Hiervoor gebruikt hij het activiteitsniveau dat in de app Garmin Connect ingevoerd is.

Afhankelijk van wat we daar invoerden, lag de berekening bij een aantal proefpersonen soms vier of vijf procentpunt lager dan de daadwerkelijke waarde. Daarom hebben we de score voor meetnauwkeurigheid verlaagd.

Garmin heeft niet alleen een app voor iOS en Android, maar ook voor Windows Mobile 10. De fabrikant moet de app echter wel eens flink onder handen gaan nemen om hem bruikbaarder te maken.

In de getoonde grafieken kun je de ontwikkelingen van gewicht en vetpercentage niet aan elkaar relateren. Een beoordeling van de Body Mass Index (BMI) ontbreekt helemaal. Een streefgewicht invoeren kan ook niet. Deze functie is weer wel via de online portal van de fabrikant beschikbaar. Maar het belangrijkste bezwaar is nog dat er slechts één meting per dag wordt opgeslagen: de laatste.

Pluspunten

  • correcte gewichtsmeting

Minpunten

  • berekening vetpercentage problematisch
  • analyse via app is magertjes

Bekijk weegschaal

Polar Balance

Polar Balance

Volgens de fabrikant vormt de Polar Balance samen met de activity trackers en de online portal een compleet gewichtsmanagementsysteem.

Het verbaasde ons nogal dat de weegschaal van honderd euro alleen je gewicht meet en niet je vetpercentage.

Wel waren de metingen in de test allemaal correct en was hij erg snel. De waarden kunnen doorgestuurd worden naar Apple Health en Google Fit. De berekende Body Mass Index krijg je niet via de weegschaal, maar via de app te zien, samen met de gewichtsgrenswaarden voor de verschillende BMI-zones.

Ook krijg je een indicatie wanneer je (met je huidige afvaltempo) in de gezonde zone terechtkomt. De draadloze verbinding met de (nieuwere) horloges van Polar en de smartphone-app verloopt bij de Balance via bluetooth smart. De verbinding moet er al zijn als je gaat wegen, want de weegschaal slaat geen waarden op om ze later door te sturen.

In de test gaf de Balance meerdere malen het gewicht niet direct door aan onze iPhone 6. In de app aangeven dat je opnieuw wilde meten was dan vaak voldoende om de waarde alsnog door te sturen. Het is wel vervelend dat alleen de laatste meting van de dag wordt opgeslagen.

Pluspunten

  • correcte gewichtsmeting

Minpunten

  • geen weergave vetpercentage
  • verbinding met smartphone onstabiel

Bekijk weegschaal

Runtastic Libra

Runtastic Libra

De Runtastic Libra laat een reeks waarden zien, en daarbij als enige in de test ook de AMR: de hoeveelheid energie die je lichaam in actieve toestand per dag verbruikt.

Alleen gebruikt hij daarbij uitsluitend de gegevens die je in de app bij het activiteitsniveau aangeeft (vijf niveaus). Daardoor is het maar de vraag hoeveel waarde je hieraan moet hechten.

Er onstonden vaak verschillen in kort na elkaar gemeten waarden doordat we niet precies op het midden van de weegschaal stonden. Echt vervelend waren de problemen die we hadden om de verbinding via bluetooth smart aan de praat te krijgen met onze iPhone 6. We moesten de weegschaal resetten. Runtastic bleek bekend met het probleem, maar stelt dat het slechts af en toe voorkomt.

De Libra-app laat de laatste metingen van je lichaamsvet, spier- en botmassa en weefsel zien, in kilo’s en als percentage. Alleen bij gewicht en vetpercentage kun je een verloop laten zien. Bij de BMI kwamen we een programmeerfoutje tegen: een testpersoon met duidelijk overgewicht had volgens de app een normaal gewicht. De analyses in de online portal zijn identiek en bevatten daardoor dezelfde beperkingen en fouten. Er is geen koppeling mogelijk met Apple Health of Google Fit.

Pluspunten

  • uitgebreide lichaamsanalyse

Minpunten

  • verbinden loopt stroef
  • analyses beperkt, BMI-berekening niet correct

Bekijk weegschaal

Tanita RD-953

Tanita RD-953

Uiterlijk verschilt de Tanita RD-953 niet van de al wat langer leverbare RD-901. Net als bij dat type worden de gegevens via bluetooth smart overgezet.

Het nieuwe model kan niet alleen verbinding maken met iPhones, maar ook met Android-apparaten. Onze Samsung Galaxy S6 deed het prima.

Als je met je smartphone in de hand op de weegschaal gaat staan, kun je zijn gewicht van het totaal laten afhalen door in de app het aantal gram in te voeren.

Wanneer meerdere gebruikers met hun smartphone zich na elkaar wegen, kan de weegschaal problemen hebben om tussen hen te wisselen.

De RD-953 is erg goed in het uitvoeren van analyses: je gewicht wordt getoond in stappen van vijftig gram en daarnaast zijn er nog tien waarden. Dankzij driekleurige achtergrondverlichting kun je al tijdens het wegen zien of je gewicht, BMI, vetpercentage, visceraal vetniveau, spiermassa en spierkwaliteit in het groene, gele of oranje gebied zitten. Hierdoor hoef je niet eerst de PlanetHealth-app te openen. Net als bij de concurrentie is de app gratis, maar onderin beeld zie je reclamebanners voorbijkomen. Ook in de app staan je scores vermeld. Verdere uitleg over wat al die afzonderlijke metingen nou precies betekenen vind je echter alleen op de website van Tanita.

Pluspunten

  • veel en correcte metingen
  • beoordelingen op de weegschaal zelf

Minpunten

  • app met reclame

Bekijk weegschaal

Withings Body Cardio

Withings Body Cardio

De Withings Body Cardio is de enige weegschaal in de test die je informeert als je niet goed op de weegschaal staat.

Ook de ingebouwde accu is ongebruikelijk. Volgens de fabrikant moet die het een jaar uithouden. Daarna laad je hem op via de micro- USB-poort.

Een groot voordeel is de weergave van de laatste acht gewichtsmetingen in een grafiek en het verschil met de vorige meting in getallen. Dat hadden we ook graag gezien bij het vetpercentage.

De weersinformatie vonden we in eerste instantie een gimmick, maar als je elke morgen op de weegschaal staat, blijkt de functie toch best handig.

Wanneer je een activity tracker van Withings of de tracker in de app Health Mate op je smartphone gebruikt, krijg je ook het aantal stappen van de vorige dag te zien. De hartslagmeting via de voetslagader geeft de weegschaal zelf aan. De Pulse Wave Velocity (polsgolfsnelheid) wordt ook vastgelegd, maar zie je alleen in de app (vanaf de vijfde meting). Ook als de meting mislukt is, zie je dat alleen daar.

De app valt positief op door meer informatie over metingen, maar er is dan weer geen verdere informatie over de hartslagmeting te vinden. De polsgolfsnelheid is wel een nuttige toevoeging: stijvere aderen duiden op een grotere kans op hart- en vaatziekten door een hogere bloeddruk.

Pluspunten

  • geeft gewicht als trend weer
  • meer dan alleen gewichtsmeting

Minpunten

  • app mist details

Bekijk weegschaal

Xiaomi Mi Smart Scale

Xiaomi Mi Smart Scale

Ons testexemplaar van de Chinese Xiaomi Mi Smart Scale werd alleen vergezeld door een Chinese handleiding, maar we konden hem zonder problemen instellen.

Bij het plaatsen van de batterijen moet je meteen het schuifje helemaal naar rechts schuiven zodat de weegschaal kilo’s gebruikt in plaats van ponden.

De Mi Fit-app staat in de officieel stores voor zowel Android- als iOS-apparaten. Voor het vastleggen en beoordelen van de gegevens moet je een account bij Xiaomi aanmaken. De app wil een bevestigingscode sturen via sms, maar sneller en veiliger is om de registratie online af te handelen.

Zodra de weegschaal iemand niet herkent, biedt hij via de app aan om hier een subaccount voor aan te maken onder het bestaande account. De Mi is de goedkoopste smart weegschaal in deze test, maar kan alleen maar gewicht meten. Helaas waren de meetresultaten vergeleken met een gekalibreerde weegschaal te hoog.

Het verschil was steeds 400 gram, zodat je wel bruikbare waarden hebt die een trend laten zien. De Xiaomi Mi had van alle weegschalen met bluetooth smart de stabielste verbinding met onze smartphone.

Pluspunten

  • goedkoopste in de test

Minpunten

  • geen weergave vetpercentage
  • gewichtsinformatie niet correct

Bekijk weegschaal

Metingen

Je gewicht alleen zegt niet zo veel. Bovendien weten veel mensen niet wat hun streefgewicht zou moeten zijn. Daarom geven alle weegschalen de Body Mass Index (BMI) aan. Die laat zien hoe je gewicht zich verhoudt tot je lengte. Dit zie je terug op het display of in de app. Bij de app krijg je meteen een interpretatie van de waarde voorgeschoteld.

Bij de BMI spelen ook je geslacht en leeftijd een rol. Over het algemeen hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen en daar komt nog bij dat je lichaamsbouw in de groeifase verandert, waardoor de wenselijke BMI-waarde toeneemt. Bij het instellen van de weegschalen moet je daarom ook die extra gegevens invullen.

Gebruik je de weegschaal met meerdere personen, dan moet het apparaat weten wie er gewogen wordt. De geteste modellen kunnen acht tot zestien gebruikers opslaan en meestal kunnen ze de gebruikers automatisch van elkaar onderscheiden. De weegschalen namen het op tegen een professionele medische weegschaal. We waren aangenaam verrast door de relatief kleine afwijkingen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Wisselend

Wel reageerden sommige modellen nogal gevoelig, bijvoorbeeld als de ondergrond niet helemaal vlak was of mensen niet netjes rechtop en in het midden van de weegschaal gingen staan (zie de afzonderlijke besprekingen). Om de metingen goed te kunnen vergelijken, moet je dagelijks op een vast tijdstip naakt en met een nuchtere maag op de weegschaal stappen, bijvoorbeeld vlak voor je gaat ontbijten.

Je gewicht kan gedurende de dag zomaar twee tot drie kilo verschillen. Er zijn mensen die graag willen weten welk effect een zware training op hun gewicht heeft. Of die een keer tussendoor direct na het sporten of ’s avonds willen wegen. Daarom is het vreemd dat geen enkele app de optie biedt om metingen op verschillende tijdstippen van de dag los van elkaar te analyseren. Garmin en Polar slaan zelfs maar één waarde per dag op: de laatste meting die je uitvoert.

Spiermassa meten

Vooral mannen willen vaak niet alleen vet kwijtraken, maar ook meteen meer spiermassa kweken. Daarom gaan ze fanatiek aan de slag met krachttraining. Daarvoor zijn alleen je gewicht en BMI geen goede graadmeter meer. Ook spieren wegen wat, zelfs meer dan vet.

De meeste connected weegschalen voeren daarom een lichaamsanalyse uit, waarbij je vetpercentage en waterpercentage, spiermassa en botmassa (niet te verwarren met botdichtheid) worden bepaald. Hiervoor wordt bio-impedantie gebruikt. Daarbij wordt een zwak, niet te voelen stroompje door je lichaam gestuurd. Aangezien vet minder goed geleidt dan spiermassa, heeft dit een andere weerstand. Het apparaat kan die weerstand meten.

De weegschaal combineert deze waarden met je gewicht, lengte, geslacht en leeftijd en berekent hieruit hoe je lichaamsgewicht precies is opgebouwd. Deze formules werken niet goed voor mensen die echt dagelijks fanatiek trainen. Daarom heeft een aantal weegschalen een speciale atleet-modus.

Bij meer spiermassa neemt ook je grondstofwisseling (basaal metabolisme, BMR) toe, oftewel de minimale hoeveelheid energie die je lichaam in rust (dus ook tijdens het slapen) verbrandt om de basisfuncties in stand te houden. Sommige weegschalen en apps laten je BMR zien op basis van de gemeten waarden. Dat kun je dan als uitgangspunt gebruiken om een voedingsprogramma op te stellen.

Bij al deze getallen is het belangrijk om te weten wat ze precies betekenen en wat je ermee moet. De meeste fabrikanten geven je daar echter geen uitleg over in hun app of portal.

Analyses

De geteste weegschalen met lichaamsanalyse werken over het algemeen uitsluitend met elektrodes voor je voeten. De stroom loopt dan door je benen en onderlichaam. Vet dat boven je benen zit wordt zo niet bereikt en dus niet gemeten. Om een trend te herkennen bij de ontwikkeling van spiermassa zijn de geteste modellen vaak wel voldoende. A

ls je een nauwkeuriger resultaat wilt, moet je eens kijken naar modellen met handelektrodes. Deze meten je benen, armen en je buik. Het aanbod voor consumenten is echter beperkt en de prijzen beginnen bij zo’n tweehonderd euro.

De Tanita RD-953 stuurt volgens de fabrikant een stroompje met twee verschillende frequenties door je lichaam. Dat zou een nauwkeuriger resultaat moeten geven. Dit is ook de enige weegschaal in de test die visceraal vet weergeeft. Dit beschermt de organen in je buikholte, maar een te hoog percentage levert een verhoogd risico op voor diabetes en hart- en vaatziekten.

De RD-953 is het eerste model dat zelfs de kwaliteit van je spieren beoordeelt aan de hand van de dichtheid. En hij geeft ook nog aan welke van de negen lichaamstypes je hebt en hoe oud je bent volgens je stofwisseling (metabolische leeftijd). Deze waarden zijn echter alleen gebaseerd op het percentage spieren en vet en een vergelijking van je grondstofwisseling met gemiddelde waarden voor je leeftijd. Als je afvalt of meer spiermassa opbouwt, worden deze waarden ook beter.

Meer dan wegen

Withings slaat met de Body Cardio een andere weg in. Via de voetslagader meet het apparaat je hartslag in rust en (als eerste consumentenapparaat ooit) de Pulse Wave Velocity (PWV, polsgolfsnelheid). Dat laatste geeft aan hoe met met de gezondheid van je slagaderwanden gesteld is en hoe snel de bloeddrukgolf door je slagaders gaat. Beide waarden kunnen een indicatie geven voor hart- en vaatziekten.

De fabrikant gebruikt de verbinding met internet niet alleen om metingen door te sturen. De weegschaal toont tijdens het wegen de weersverwachting en kan zelfs met IFTTT opgenomen worden in je smart home.

Conclusie

Als je alleen je voedingspatroon wilt verbeteren en wat meer wilt bewegen, is een normale weegschaal die alleen je gewicht laat zien prima. In deze test geldt dat voor de Polar Balance en de Xiaomi Mi. Zodra je bij het afvallen ook meer gaat sporten, is een weegschaal die ook je vetpercentage kan meten een must.

De Fitbit Aria is een instapmodel dat gewicht en vetpercentage meet. De Garmin Index Smart en de Runtastic Libra leveren ook alle andere gebruikelijke waarden. In het bovenste segment is er de Tanita RD-953. Deze is vooral geschikt als je je lichaam compleet wilt analyseren en beoordelen.

De Withings Body Cardio springt er ook uit. Die meet niet alleen dingen als gewicht, vetpercentage en spiermassa, maar geeft met weersinformatie en IFTTTopties een nieuwe draai aan de connected weegschaal. Het is jammer dat de apps qua functies en bediening nog erg beperkt zijn. Op dat vlak is nog veel verbetering mogelijk.

(Nico Jurran, Alieke van Sommeren, c’t magazine)

Overzichtstabel testresultaten

weegschalen met wifi en bluetooth test resultaten

Meer over

Smart homes

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er