Uitgelicht: Spelen met kunstmatige intelligentie

Noud van Kruysbergen
0

AI-hoofdKunstmatige intelligentie (AI) leek lange tijd een nichetechniek, maar plotseling ontstaan overal toepassingen op basis van zelflerende processen. Dankzij betaalbare hardware, big data en uitgekiende algoritmen beleeft de AI een renaissance die de IT blijvend zal veranderen. In c’t 6/2016 komt een aantal artikelen over dit onderwerp.

In De AI-revolutie gaan we in op de begrippen kunstmatige intelligentie, deep-learning, machinaal-leren en neurale netwerken. Wat is het en wat heb je er aan? Wat kunnen zelflerende algoritmen nog meer dan patronen herkennen en spelletjes spelen? En in hoeverre speelt kunstmatige intelligentie al een rol in ons dagelijks leven?

Het artikel Netwerkspinsels gaat gedetailleerd in op de wiskunde achter neurale netwerken, de op dit moment belangrijkste AI-techniek. Neurale netwerken zijn gemodelleerd naar het voorbeeld van het menselijk brein, met verschillende lagen zenuwcellen (neuronen) en de verbindingen daartussen (synapsen).

AI-toolbox is een praktijkartikel en behandelt het online platform Azure Machine Learning Studio (AMLS) van Microsoft . Daarmee kun je heel makkelijk zelf aan de slag met machine-learning. Je kunt AMLS op dit moment gratis uitproberen. Het is erg geschikt voor zogenaamde sentimentanalyses, oftewel het analyseren van bijvoorbeeld tweets over een bepaald thema.

In het artikel Cijfersherkennen maak je zelf een kunstmatig neuraal netwerk op je computer thuis. Daarmee kan je pc leren om handgeschreven cijfers te herkennen.

In Mysterieuze diepten leggen we uit hoe de kunstmatige intelligentie AlphaGo van Google-dochter DeepMind de sterkste Go-speler ter wereld kon verslaan. Bij de strategiespellen gold Go als het laatste bastion van menselijke intelligentie – maar dat is nu gevallen.

netwerkstructuur

 

Meer over

AI

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er