Supersnel internet via de lantaarnpaal

Noud van Kruysbergen
0

VledderveenDe gemeente Stadskanaal en netbeheerder Enexis hebben de handen ineen geslagen voor een pilot om supersnel internet mogelijk te maken in het buitengebied. Dat gebeurt door het openbare verlichtingsnet geschikt te maken voor gelijkspanning en snel dataverkeer. Dat is uniek voor Nederland.

Op de website van Stadskanaal staat dat het college van B&W heeft ingestemd met een plan van aanpak, zodat de pilot binnenkort kan starten. De kosten voor onderzoek en voorbereiding bedragen € 37.500. De pilot wordt gehouden in het gehucht Vledderveen. “Vooral in het buitengebied bestaat een grote behoefte aan snel internet. Met name studerende kinderen en boerenbedrijven ondervinden veel hinder van het ontbreken van snel internet. Het aanleggen van een kabel in een relatief dun bevolkt gebied is echter relatief kostbaar. Dat probleem kan worden ondervangen door gebruik te maken van het gelijkspanningsnet, waarin veel minder tot geen sprake is van storingsgevoeligheid voor datacommunicatie. In de pilot in Vledderveen is het streven een minimale snelheid van 60 Mb per seconde upload- en downloadsnelheid te halen”, aldus de gemeente.

Het geschikt maken van het openbare verlichtingsnet voor gelijkspanning en internet heeft volgens de gemeente en Enexis ook een aantal andere voordelen ten opzichte van wisselspanning. Het is goedkoper in aanschaf en onderhoud en veiliger. Ook zijn de arbeidskosten , het energieverbruik en de CO2-uitstoot lager.

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

NordVPN aanbieding: dit is dé deal die jij nodig hebt van deze VPN-dienst

Ben je op zoek naar een goede NordVPN aanbieding? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben dé deal voor jou gevonden voor NordVPN die je via de ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er