Raspberry Pi kan booten van netwerk

Noud van Kruysbergen
0

Pi3

Met wat handwerk en de juiste bootbestanden kan de Raspberry Pi 3 nu ook van usb-sticks, ssd’s en ethernet opstarten. Het onhandige microSD-kaartje heb je dus helemaal niet meer nodig.

De ontwikkelaars van de Raspberry Pi hebben een preview van de bootloader uitgebracht die in de aankomende versie van het besturingssysteem Raspbian geïntegreerd zal worden. Daar kan de Raspberry Pi 3 (de Pi 2 en de Pi 1 niet) mee booten van een usb-stick, ssd en via ethernet en PXE zelfs direct van een netwerkserver. Daarmee lost de Raspberry Pi Foundation een bij de introductie van de Pi 3 gemaakte belofte in. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je op dit moment nog wel even een microSD-kaartje met geïnstalleerde Raspbian nodig.

Kan de Pi eenmaal booten zonder sd-kaartje, dan ben je ook verlost van de problemen die aan de micro-sd’s kleven, zoals beschadigingen en slechte contacten.

Hoe je het een en ander voor elkaar krijgt, staat beschreven in de documentatie op www.raspberrypi.org. (met een aparte tutorial voor network-boot).

 

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er