Nooit meer tanden poetsen

Redactie
0

Onderzoekers van de universiteit van Groningen hebben 3D-geprinte tanden ontwikkeld die bacteriën direct kunnen doodmaken, zodat er geen tandplak en en dus ook geen tandsteen kan ontstaan.

Volgens een nieuwsbericht van de RUG heeft een team onder leiding van materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben een bacteriedodende kunststof ontwikkeld die in 3D-printers gebruikt kan worden voor het printen van prothesen voor in het menselijk lichaam. In eerste instantie heeft men zich gericht op de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Advanced Functional Materials.

De kunststof is extreem hard en duurzaam en is geïmpregneerd met quaternaire ammonium verbindingen. Deze positief geladen stoffen gaan een interactie aan met de negatief geladen celmembraan van bacteriën. Daardoor ontstaat er een gat in het membraan en gaat de bacterie dood, maar zijn die stoffen niet schadelijk voor menselijke cellen, aldus professor Hermann.

3D-kies

Deel dit artikel

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er