Nieuwe huid uit de 3D-printer

Redactie
0

Onderzoekers in Spanje hebben een procedé ontwikkeld om met een 3D-printer in korte tijd menselijke huid te printen. De tweelagige huid wordt met bloedplasma van de patiënt zelf geprint.

Dit proces is ontwikkeld op de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M). Met speciale nieuw ontwikkelde bio-inkt wordt een tweelagige huid van menselijk plasma geprint. De ingrediënten daarvoor komen van de patiënt zelf. Behalve bloedplasma worden ook fibroblasten en keratinocyten gebruikt. Dat zijn cellen uit de menselijke huid, beter gezegd uit de opperhuid en uit het bindweefsel. Dat maakt de ‘kunsthuid’ bioactief en stelt hem in staat eigen structuureiwitten te produceren.

huid printen

Met deze 3D-printer is in korte tijd menselijke huid te printen op basis van materiaal van de patiënt zelf.

Het is de onderzoekers gelukt om met deze methode binnen 35 minuten een stukje huid van 100 vierkante millimeter te printen. Dat is niet van huid uit het laboratorium te onderscheiden. Wat toepassingen betreft valt te denken aan patiënten met grootschalige brandwonden of grote wonden. Bovendien is de geprinte huid geschikt voor het testen van geneesmiddelen en cosmetica. Het project is een samenwerkingsverband met het Center for Energy, Environmental and Technological Research (CIEMAT), het Hospital General Universitario Gregorio Marañón en de biotechnologie start-up BioDan, die aan bioprinters werkt. Op Youtube staat een filmpjes van de huidprinter.

Meer over

3D-printen

Deel dit artikel

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er