Zo laat je Gimp er uitzien als Photoshop

Redactie
0

Het gratis beeldbewerkingsprogramma Gimp biedt nagenoeg alles wat je voor het optimaliseren en retoucheren van digitale foto’s nodig hebt.  Als je Photoshop gewend bent, is het gratis beeldbewerkingsprogramma Gimp even wennen. Met deze tip kun je de interface van Gimp er bijna net zo laten uitzien als die van Photoshop.

Zo ziet Gimp eruit als Photoshop

Gimp staat voor GNU Image Manipulation Program. Het programma is opensource en gratis te gebruiken onder Windows, macOS en Linux. Het is een bijzonder populair beeldbewerkingsprogramma, dat inmiddels een prima alternatief voor Photoshop is. De software biedt nog niet alle mogelijkheden van het grote voorbeeld, maar met name als fotobewerkingstool voor het web of als digital paintingsoftware is het al goed bruikbaar. De belangrijkste beeldbewerkingsopties zijn aanwezig, waaronder lagen en de diverse bekende gereedschappen.

Totale make-over

Als je eerder met Photoshop hebtt gewerkt, herken je de belangrijkste elementen meteen. Toch zal de interface wat vreemd aanvoelen door de andere icoontjes en toetsenbordcombinaties etc. Een gebruiker van website Deviantart heeft daarvoor de oplossing gevonden. Hij heeft de bekendste Photoshop-tweaks in een kant-en-klaar pakket gebundeld. Dat pakket bevat o.a.

  • Photoshop-pictogrammen voor de toolbox
  • Photoshop-toetsenbordcombinaties (bijv. ‘p’ voor pen, ‘c’ voor crop oftewel bijsnijden, etc.)
  • Een donkergrijze achtergrond
  • Photoshop-schermlay-out
  • Tool-opties aan de rechterkant van het scherm

In de ReadMe staat beschreven hoe je het pakket onder Windows, Linux en macOS installeert. Die manier gaat ervan uit dat je git gebruikt. Er is echter ook nog een andere manier. Klik op deze pagina op de groene knop ‘Clone or Download’ en kies voor de optie ‘Download as ZIP’. Sla het bestand GimpPs-master.zip op. Ga naar je home-directory in C:Users<JeGebruikersnaam> en hernoem een eventueel aanwezige directory .gimp-2.8 als  .gimp-2.8-backup.

Pak het zipbestand GimpPs-master.zip uit in je home-directory en hernoem de uitgepakte directory naar .gimp-2.8. Start Gimp opnieuw op en test het resultaat.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er