PC-verbruik: cpu-c-states uitlezen

Redactie
0

vraagtekenBij tests en artikelen wordt vaak gezegd dat het idle energieverbruik van een pc vooral afhangt van de vraag of de processor zijn diepste slaapstand kan bereiken. Hoe kan ik dat bij mijn computer controleren?

 

uitroeptekenModerne processors hebben vaak niets te doen. Bijvoorbeeld tussen twee toetsaanslagen in. Dan reduceren ze eerst hun frequentie en spanning. Na een bepaalde tijd verlagen ze de cpukernen en caches stapsgewijs. Hoe dieper de ook als c-state aangeduide slaaptoestand is, des te lager is het energieverbruik van de processor. In de package c-state C6 hebben Core i-processors van de zesde generatie Skylake genoeg aan minder dan 0,5 watt. Om te zorgen dat de processor zijn diepste slaapstand kan bereiken, moeten de drivers en andere hardwareonderdelen ook meedoen.

De Windowstool ThrottleStop laat de actuele verdeling van de c-states van de kernen en van de hele processorpackage zien. Om deze uit te lezen, moet je in de rechterhelft van het venster onderaan de vierde knop van links aanklikken (zie afbeelding). De aanduiding voor deze knop verschilt van systeem tot systeem. Na het aanklikken verschijnt er een nieuw venster. In het bovenste gedeelte zie je de c-states van de processorkernen en daaronder de slaaptoestanden van de hele processorpackage, inclusief de L3-cache en de gpu. In het ideale geval brengt je processor bij een niet actieve Windows-desktop de meeste tijd door in de states C6 en C7.

throttlestop

De Windowstool ThrottleStop laat de actuele verdeling van de c-states van de kernen en van de hele processorpackage zien. Dit is van belang voor een zo laag mogelijk energieverbruik.

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Lees ook

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Wil je binnenkort een nieuwe pc samenstellen of je huidige pc/laptop voorzien van een werkgeheugen upgrade? Wij laten je in dit artikel zien hoeveel w...

Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er